2010. március 28., vasárnap

Zsályás-gorgonzolás tészta

teszta1

Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlagos jelentőségű (de azért rettentő módon zavar, amikor öreg tejelő marhákat árulnak hús gyanánt). Teljesen kezdőknek való recept, a mártás elkészítése még a tészta megfőzésénél is egyszerűbb.

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne (vagy más, minél nagyobb átmérőjű, csőtészta)
  • 15 dkg gorgonzola
  • 1 pohár fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • zsálya (lehetőleg friss)

Bő sós vízben megfőzöm a tésztát, és közben elkészítem a meglehetősen egyszerű mártást. Ha friss zsályából készítem, akkor kevés vajat olvasztok, egy percig sütöm benne a zsályaleveleket, majd kiszedem, és félreteszem a tálalásig. A maradék vajhoz adom a bort, a gorgonzolát és a tejszínt, és kevergetve addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Ha szárított zsályát használok (mint most tettem), akkor egy serpenyőbe öntöm a tejszínt és a bort, beletördelem a gorgonzolát, beleszórok két csipet szárított zsályát, és pár percig főzöm, hogy a mártás besűrűsödjön. A megfőtt, leszűrt tésztát összekeverem a mártással, és azonnal tálalom (és a tetejére teszem a sült zsályaleveleket).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

Dög írta...

pont ilyet főztem egyik nap, mert kaptunk Olaszban járt rokonoktól rengeteg pennét, meg gorgonzola-t. =)