Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlagos jelentőségű (de azért rettentő módon zavar, amikor öreg tejelő marhákat árulnak hús gyanánt). Teljesen kezdőknek való recept, a mártás elkészítése még a tészta megfőzésénél is egyszerűbb.
Hozzávalók:
- 40 dkg penne (vagy más, minél nagyobb átmérőjű, csőtészta)
- 15 dkg gorgonzola
- 1 pohár fehérbor
- 2 dl tejszín
- zsálya (lehetőleg friss)
Bő sós vízben megfőzöm a tésztát, és közben elkészítem a meglehetősen egyszerű mártást. Ha friss zsályából készítem, akkor kevés vajat olvasztok, egy percig sütöm benne a zsályaleveleket, majd kiszedem, és félreteszem a tálalásig. A maradék vajhoz adom a bort, a gorgonzolát és a tejszínt, és kevergetve addig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Ha szárított zsályát használok (mint most tettem), akkor egy serpenyőbe öntöm a tejszínt és a bort, beletördelem a gorgonzolát, beleszórok két csipet szárított zsályát, és pár percig főzöm, hogy a mártás besűrűsödjön. A megfőtt, leszűrt tésztát összekeverem a mártással, és azonnal tálalom (és a tetejére teszem a sült zsályaleveleket).
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
pont ilyet főztem egyik nap, mert kaptunk Olaszban járt rokonoktól rengeteg pennét, meg gorgonzola-t. =)
Megjegyzés küldése