2014. március 6., csütörtök

Karalábé krémleves

Sokáig szerettem a töltött karalábét, a karalábé, a hús és a tejföl szuper kombó. Aztán összevesztem a disznóhússal. Utálom. Az ízét és a szagát is. Sokáig a karalábéval is haragban voltam, mert eszméletlenül ki tudok akadni a fás zöldségeken.
Magamtól nem is hiszem, hogy vettem volna karalábét. De aki zöldséget rendel, az néha “kénytelen” olyan dolgokból is főzni, amit önként nem rakna a kosarába. Ami végső soron tök jó, mert tágítja a horizontot.
Egy tálka krémlevesben összehoztam anyám töltött karalábéjának az ízét. szerintem király.

Hozzávalók:

  • 2 kis karalábé
  • fél hagyma finomra vágva
  • 1 teáskanál olaj
  • fél dm-es bio marhahúsleves kocka 3-4 dl forró vízben feloldva (vagy házi marha! alaplé)
  • 0,5 dl tejszín
  • só, bors
  • levesbetét: kenyérkocka, sajt, tortillachips, a képen épp mozzarella van a levesben
  • opcionális a tálalásnál: apróra vágott friss petrezselyem

A karalábét meghámozom, az alján különösen alaposan, az összes rész kuka, ami kicsit is fásnak tűnik (vagy át kell szűrni a végén!). A karalábét kis kockákra vágom. A felhevített olajon pár perc alatt üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a karalábét és az alaplevet és addig főzöm, amíg a zöldség megpuhul. Összeturmixolom, belekeverem a tejszínt. Megkóstolom, ha szükséges sózom, borsozom, és petrezselyemmel/sajttal/tortillachipsszel megszórva tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött karalábé Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani… Tovább
  • Tejszínes karalábé - “Végigfőzni a Meatless-t” Mivel nem vegetarianizmust fogadtam, csak végigfőzöm a Meatless-t, ezért a köretek mellé sokszor húst fogok csapni. Nyilván egy kis tejszínes karalábé önmagában még nem ebéd (nekem legalábbis nem, ha nem akarok hobbit-módra,… Tovább
  • Karalábé krémleves Sokáig szerettem a töltött karalábét, a karalábé, a hús és a tejföl szuper kombó. Aztán összevesztem a disznóhússal. Utálom. Az ízét és a szagát is. Sokáig a karalábéval is haragban voltam, mert eszméletlenül ki tudok akadni… Tovább

0 megjegyzés: