2014. március 13., csütörtök

Céklás-csicseriborsós galette – “Végigfőzni a Meatless-t”

IMG_9308

Újabb galette (nemrég póréhagymából és burgonyából sütöttem egyet), sok őszi-téli zöldséggel megpakolva. Bár már tavasz van, ezek még mind könnyen elérhetők. Érdemes kipróbálni. Gyorsan elkészül, és nagyon egészséges.

Hozzávalók:

  • 15 - 20 dkg burgonya
  • 30-35 dkg cékla
  • 1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa
  • 3/4 csésze főtt, lecsöpögtetett csicseriborsó
  • 1/4 csésze liszt
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

a tálaláshoz:

  • zöldsaláta (nekem most épp bébispenót volt itthon)
  • citromlé
  • olívaolaj
  • kevés feta (vagy kecskesajt)

A burgonyát meghámozom, kis kockákra vágom, és megfőzöm (nem kell nagyon puhára, 5-6 perc főzés elég kell legyen). A céklát és a répát meghámozom, és a kisebb lyukú reszelőn lereszelem. A csicseriborsót kissé szétnyomkodom (összevágom). A leszűrt burgonyát összekeverem a répával, a céklával, a csicseriborsóval és a liszttel. Sóval, borssal ízesítem. Egy nagyobb serpenyőt közepes lángon felhevítek. Beleöntöm az olaj felét, majd belesimítom, és lenyomkodom a zöldséges masszát. Kb. 10 percig sütöm, ha ennyi idő alatt nem kezd el pirulni az alja, kicsit magasabb hőmérsékletre állítom a főzőlapot. Egy tányér segítségével megfordítom, ha szükséges, a maradék olajat közben az üres serpenyőbe öntöm. Újabb 10-12 perc alatt a másik oldalát is ropogósra sütöm.
Tálaláskor cikkekre vágom, a salátát meglocsolom egy kis citromlével és olívaolajjal, és a tetejére morzsolom a sajtot.

2 adag lesz belőle (adagonként kb. 400 kcal)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós-meggyes rétes A két klasszikus rétes ötvözése. A korábban kifejtett mazsola-fóbiám miatt ezt preferálom a mazsolás-túrós helyett. Télen lecsöpögtetett konzerv meggyből is lehet készíteni, akkor kevesebb cukor is elég a töltelékbe. Hozz… Tovább
  • Sóskafőzelék Novemberig van még a piacokon friss sóska, akinek van türelme a (látszólag) nagy mennyiségű levél megtisztogatásához, az mindenképp’ használja ki ezt az időszakot – én anyámmal értek egyet: ezzel legközelebb akkor fogok sz… Tovább
  • Nachos fekete babbal Elvileg előétel – akkor szerintem 4 főnek is elég, mi ketten ettük vacsorára. Nagyon jól csúszik mellé a sör… Ideális vendégváró, a babot korábban is meg lehet főzni (sőt, konzervből is lehet készíteni, bár én még nem látt… Tovább
  • Taboulleh Igazi kánikulai fogás, mert se a sütőt, se a tűzhelyet (sőt még a mikrót vagy a vízforralót) sem kell bekapcsolni hozzá. Magában is kiváló, de grillezett húsokhoz is jó köretnek. A bulgurt éretlen búzaszemből készítik, és … Tovább
  • Kakaós csiga Azt hiszem, megvan a tökéletes kakaós csiga recept. Leveles, de nem száraz, és kelt tészta, de nem kalács. A megoldás egy-két hete az orrom előtt volt, de csak most jutott eszembe a házi leveles tészta ilyen felhasználása.… Tovább

0 megjegyzés: