2009. március 12., csütörtök

Tócsni


A tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi. Az összetevők is ehhez mérten változnak tájegységről tájegységre.  Nekem nincsenek  a tócsnihoz kapcsolódó gyerekkori emlékeim, hogy a nagymamám így meg így csinálta és így meg így hívta.  Felnőtt fejjel találtam rá egy szakácskönyvben, és igazítottam a saját szám ízére. Jöjjön az én verzióm:


hozzávalók:

  • 30 dkg krumpli
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • a sütéshez olaj


A krumplit és a sárgarépát meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem/darálom/bedobom a szeletelőbe. A hagymát felkockázom, a fokhagymát finomra vágom. Egy tálban összekeverem a répát, a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. beleütök egy tojást, sózom, borsozom, belekeverek egy kevés szerecsendiót. Kevés lisztet adok hozzá. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, egy evőkanállal halmokat rakok a forró olajba, és ellapítgatom a tetejüket (ilyenkor látszik, hogy van-e elég liszt a masszában). Mindkét oldalukon pirosra sütöm, és papírtörlőre szedem ki a borzas kupacokat. Salátával és tejföllel tálalom. 


3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerekkori kedvencem a tócsi. Nagyon imádtam régen, és nagyon régen is ettem már sajnos. Viszont, hogy sárgarépát is lehet beletenni, újdonságként hatott. Azt hiszem ki kell próbálnom így mihamarább.

Lilla írta...

rakhatsz bele cukkinit meg parajlevelet is. :-)