2009. március 12., csütörtök

Tócsni


A tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi. Az összetevők is ehhez mérten változnak tájegységről tájegységre.  Nekem nincsenek  a tócsnihoz kapcsolódó gyerekkori emlékeim, hogy a nagymamám így meg így csinálta és így meg így hívta.  Felnőtt fejjel találtam rá egy szakácskönyvben, és igazítottam a saját szám ízére. Jöjjön az én verzióm:


hozzávalók:

  • 30 dkg krumpli
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • a sütéshez olaj


A krumplit és a sárgarépát meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem/darálom/bedobom a szeletelőbe. A hagymát felkockázom, a fokhagymát finomra vágom. Egy tálban összekeverem a répát, a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. beleütök egy tojást, sózom, borsozom, belekeverek egy kevés szerecsendiót. Kevés lisztet adok hozzá. Egy serpenyőben ujjnyi olajat hevítek, egy evőkanállal halmokat rakok a forró olajba, és ellapítgatom a tetejüket (ilyenkor látszik, hogy van-e elég liszt a masszában). Mindkét oldalukon pirosra sütöm, és papírtörlőre szedem ki a borzas kupacokat. Salátával és tejföllel tálalom. 


3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás cukkinifőzelék Nagy közös kedvencünk a cukkini és a fokhagyma duója kb. minden formában. A főzelékek között is az egyik kedvenc. Nálam most lehet, hogy ez a párosítás a csúcstartó, cukkini főzelék rántott sajttal. Mivel a cukkini elég di… Tovább
  • Spenótos palacsinta sajtkrémmel Állítólag nagyon jó lett, én csak a sajtkrémet kóstoltam, az nagyon ízlett. Én csak 15 dkg spenótot raktam a palacsintába, nyugodtan lehet ennél többet is, mert állítólag nem volt túl erős spenót íze. Tej pedig elég sok kel… Tovább
  • Csokolásés charlotte (laktózmentes) Ez is tipikusan olyan torta, hogy ugyanígy kell “laktózosan” is elkészíteni. De ez most hugi miatt laktózmentesre készült. Mindenki szerint nagyon finom lett, szerinte túl krémes, de ő a tortában jobban szereti a piskótát, … Tovább
  • Gombás pulykaragu répapürével Villámgyorsan elkészül, tele van zöldséggel és szerintem abszolút kezdő-kompatibilis. És jól melegíthető, lehet vinni munkahelyre ebédre. A sárgarépapüré egyik előnye a burgonyapürével szemben, hogy kevesebb kalóriát tartalm… Tovább
  • Zöldséges-sonkás spagetti Most lusta vagyok pontosan kiszámolni ennek az ételnek a pontos energiatartalmát, az eredeti receptnél meg voltak adva ezek az adatok, de minimálisan eltértem tőlük (cukorborsó helyett sima borsó és mascarpone helyett tejf… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyerekkori kedvencem a tócsi. Nagyon imádtam régen, és nagyon régen is ettem már sajnos. Viszont, hogy sárgarépát is lehet beletenni, újdonságként hatott. Azt hiszem ki kell próbálnom így mihamarább.

Lilla írta...

rakhatsz bele cukkinit meg parajlevelet is. :-)