2009. november 13., péntek

Mogyorós rétes

retes1

Sokkal kevésbé ismert rétes, mint a túrós vagy a meggyes, amik az alapnak számítanak, pedig még azoknál is gyorsabban elkészül, és nagyon finom. Mogyoró helyett dióval is lehet készíteni, akkor a töltelék végképp a zserbóra hajaz.

Hozzávalók:

  • 1 csomag 6 lapos réteslap
  • 10 dkg mogyoró
  • kevés cukor
  • baracklekvár
  • olaj vagy olvasztott vaj

A sütőt 180 fokra előmelegítem, előveszek egy tepsit, és a mogyorót ledarálom (vagy aprítógépben összevágom). A réteslapból 3-3 lapot egymásra teszek, és közben megkenem őket olajjal vagy olvasztott vajjal. A legfelső lapokat megkenem baracklekvárral, megszórom 5-5 deka darált mogyoróval, kevés cukorral (szerintem rudanként 3 evőkanálnyi bőven elég), és szorosan feltekerem. Átemelem a tepsibe, megkenem egy kis olajjal (vagy olvasztott vajjal), és addig sütöm, amíg aranybarna lesz (sajnos elfelejtettem mérni az időt).

2 rúd lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: