2009. október 10., szombat

Almás pite

pite2

Anyám világbajnok almás pitéje, rajtam kívül eddig mindenkinek nagyon ízlett, de én nem vagyok mérvadó, mert harcban állok mindennel, amiben fahéj van (és a szottyadt barna sült alma sem éppen a kedvencem). Nem tudom hány napig áll el, mert 24 óránál többet még sosem ért meg a tepsinyi adag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • néhány kanál tejföl vagy tej

a megkenéshez egy felvert tojás

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés zsemlemorzsa vagy darált dió

a tetejére porcukor

Az almát meghámozom, a nagyobbik lyukú reszelőn lereszelem, és kinyomom a levét. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, majd két lapot nyújtok belőle, az egyik lap legyen kicsit nagyobb, mert az adja a sütemény oldalát is. Kivajazott tepsibe teszem a nagyobbik lapot, eligazgatom a szélét, és megszórom egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsával vagy darált dióval. Eloszlatom rajta a reszelt almát, megszórom a fahéjjal és a cukorral, és beborítom a kisebbik tésztalappal. Megkenem a tojással, villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütöm. Porcukorral meghintve tálalom.

Közepes tepsihez. Eredetileg  a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább
  • Churros Nagyon régóta akartam itthon churrost sütni, de nem álltam neki, mert biztos túl macerás, meg elrontom, meg nem lesz jó és hasonlók. Hát butuska voltam. Egyetlen kalandos dolog volt csak sütés közben: nem vagyok egy nagy hab… Tovább
  • Ír kék sütemény Bár alapvetően nem vagyok édesség-párti/függő/mániás, mégsem rajongok nagyon a sós süteményekért. Azt hiszem azzal van összefüggésben, hogy nem iszom alkoholt – a legtöbb sós sütemény unalmas, túl sós és roppant szomjas lesz… Tovább
  • Kakaós-fehércsokoládés keksz Szuper karácsonyi keksz, a receptet itt találtam. A zacskós/habzsákos töltögetés még mindig nem a legkedvencebb konyhai tevékenységem. Pedig azért tudok rajzolni (pláne vektorgrafikus rajzolóprogrammal), de azért a 9 félév r… Tovább

4 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Pont úgy néz ki, mint amit a nagymamám csinált, úgyhogy biztos jó is. Én mondjuk szeretem a fahéjat.

Lilla írta...

én csak a széléből szoktam enni, ahol kb. csak tészta van, már ha öcsi hagy belőle...

szepyke írta...

Talán Csibénél volt a héten, és ott is leírtam, én nem annyira vagyok oda érte, én csak rabszolgaként sütöm, aztán elmosom az edényt... A kettő között nálunk sincs meg a 24 óra... Gyönyörű darab lett!

Wise Lady írta...

Nagyon szép lett! Én is hasonlóan sütöm.