Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el kell halasztani máskorra. És a narancsos piskótatekercs mégiscsak jobban illik egy márciusi vasárnap délutánhoz, mint a mézeskalács…
Hozzávalók:
- 1 piskótatekercs
A krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 narancs
- tej
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
A tetejére:
- baracklekvár
- szeletelt mandula (szárazon megpirítva)
Négy narancsnak kicsavarom a levét, és annyi tejet öntök hozzá, hogy 4 dl legyen. Elkeverem benne a pudingport, és sűrűre főzöm. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot. Az utolsó narancsot meghámozom, vékonyan felvágom, és ahol tudom, levágom róla a fehér hártyát. A piskótatekercset kitekerem, megkenem a krémmel (az egyik hosszabbik oldalon kb. 2 cm maradjon üresen, ez a rész kerül majd alulra a feltekerés után, így nem fog kijönni belőle a krém), egyenletesen elosztom a krém tetején a narancsdarabokat, és feltekerem. Átemelem egy tálra, megkenem a külsejét a baracklekvárral, megszórom pirított mandulával, és pár órára hűtőbe teszem.
1 megjegyzés:
Nekem április elején van a szülinapom és a nagyikám mindig narancsos tortát sütött, úgyhogy ez most nagyon is jó időpont ehhez a sütihez.
Megjegyzés küldése