2012. június 23., szombat

Clafoutis koktélparadicsommal

claf

Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó.

Hozzávalók:

  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 tojás
  • 1,1 dl tej
  • 1,5 evőkanál tejföl (vagy egy nagyon púpos)
  • 3 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt sajt (ementáli, gruyére stb)
  • só, bors
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • apróra vágott friss snidling, petrezselyem, bazsalikom (ezek bármelyike bármilyen kombinációban)

A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 20 cm-es kerek sütőtálat kivajazok. A paradicsomot megmosom, egyenletesen elosztom a tálban, és megszórom a reszelt sajt felével. Egy keverőtálban kézi habverővel simára keverem a tojást és a lisztet, majd beledolgozom a tejfölt és a tejet. Sózom, borsozom, hozzáadom a zöldfűszereket, és a paradicsomokra öntöm. Rászórom a maradék reszelt sajtot, és kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Szeletelés előtt várni kell kicsit, egyébként hidegen és szobahőmérsékletűen is jó.

Kb. 20 cm átmérőjű kerek sütőtálhoz, salátával 2 fős adag lesz belőle. (előételnek egy kis salátával szerintem négynek is jó)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karfiolos rakott burgonya A klasszikus kolbászos tojásos rakott krumplit nem szeretem, ez a sajtos póréhagymás mártással nyakon öntött karfiolos változat viszont bármikor jöhet. Ha nem találunk koktélparadicsomot, paradicsomkarikákat, vagy aszalt p… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább
  • Kukoricás babfőzelék Ha nincs időm semmi komolyat főzni, akkor szokott előkerülni ez a kukoricás babfőzelék, mert hagyma, sűrített paradicsom, bab- és kukoricakonzerv mindig van itthon. Tíz percen belül elkészül, és mégiscsak igazi étel, nem p… Tovább
  • Pestos csirke tésztával Maradék-hasznosító ebéd: levesből egy kis főtt csirkehús, bontott olajbogyó és aszalt paradicsom, egy kis pestoval megkoronázva. Egyszerű és nagyszerű, és 20 perc alatt („egy tésztafőzésnyi idő”) elkészül. Aszalt paradicso… Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább

3 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Vittem a receptet! Nagyon jól néz ki.Köszi!!!Ha eltűnt ez az iszonyat hőség,akkor begyújtom a sütőt.

mandy tarragon írta...

Ma sütöttem, saját paradicsomból, lila bazsalikommal,tényleg "uá" :)

Lilla írta...

mondtam :-)