2012. június 23., szombat

Clafoutis koktélparadicsommal

claf

Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó.

Hozzávalók:

  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 tojás
  • 1,1 dl tej
  • 1,5 evőkanál tejföl (vagy egy nagyon púpos)
  • 3 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt sajt (ementáli, gruyére stb)
  • só, bors
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • apróra vágott friss snidling, petrezselyem, bazsalikom (ezek bármelyike bármilyen kombinációban)

A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 20 cm-es kerek sütőtálat kivajazok. A paradicsomot megmosom, egyenletesen elosztom a tálban, és megszórom a reszelt sajt felével. Egy keverőtálban kézi habverővel simára keverem a tojást és a lisztet, majd beledolgozom a tejfölt és a tejet. Sózom, borsozom, hozzáadom a zöldfűszereket, és a paradicsomokra öntöm. Rászórom a maradék reszelt sajtot, és kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Szeletelés előtt várni kell kicsit, egyébként hidegen és szobahőmérsékletűen is jó.

Kb. 20 cm átmérőjű kerek sütőtálhoz, salátával 2 fős adag lesz belőle. (előételnek egy kis salátával szerintem négynek is jó)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Karfiolos rakott burgonya A klasszikus kolbászos tojásos rakott krumplit nem szeretem, ez a sajtos póréhagymás mártással nyakon öntött karfiolos változat viszont bármikor jöhet. Ha nem találunk koktélparadicsomot, paradicsomkarikákat, vagy aszalt p… Tovább
  • Amarettis-csokoládés torta Egy régi Lajos Mari szakácskönyvben láttam vagy 15 éve az alapját ennek a receptnek, ami sokáig nem hagyott nyugodni, a hozzávalók között ugyanis a következő szerepelt: „15 dkg mogyorós csók” - az meg mi lehet? Most sem tu… Tovább
  • Kukorica lepénykék grillezett paradicsommal Érdemes kipróbálni a paradicsom grillezését más ételekhez is, különösen koktélparadicsomból készítve néz ki igazán jól. A nyersen saláta szerepét betöltő paradicsom a sütéstől nagyszerű köretévé válik a grillezett húsoknak… Tovább
  • Burgonyafánk Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vac… Tovább
  • Briós Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a… Tovább

3 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Vittem a receptet! Nagyon jól néz ki.Köszi!!!Ha eltűnt ez az iszonyat hőség,akkor begyújtom a sütőt.

mandy tarragon írta...

Ma sütöttem, saját paradicsomból, lila bazsalikommal,tényleg "uá" :)

Lilla írta...

mondtam :-)