2012. június 30., szombat

Meggyes pite

Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben.

A receptet nem részletezem hosszan, pontosan úgy készül, mint a rebarbarás (tészta, pihentetés stb.). Mivel nem “tömör” a teteje, még az ott megadott tésztamennyiség 80%-a is sok a 19-20 cm-es formához, de ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, úgyhogy érdemes akár az egész adagot összegyúrni belől, és a maradékot egy zacskóban lefagyasztani.
És később kis egyszemélyes lekváros pitéket lehet csinálni a tésztából egy muffin-tepsiben.

A töltelék egy 19-20 cm-e formához:

  • 3 csésze magozott meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • fél csésze Xukor (nyírfacukor), vagy barnacukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • fél kávéskanál mandula-kivonat vagy aroma

A töltelék hozzávalóit összekeverem, belekanalazom a tésztával kibélelt formába, és vagy beterítem egy nagy tésztalappal, amire vágtam 4-5 lyukat, vagy szaggatóval kis köröket, csillagokat, szíveket szúrok ki, és azokkal átfedésben kirakom a tetejét (lásd kép fentebb).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Éjjel-nappal minitorták Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de ami… Tovább
  • Gluténmentes csokis muffin Kaptam karácsonyra egy jópofa kis könyvet, amiben sok rajzolt ábrával illusztrálva egy csomó érdekességet írnak a csokoládéról (A csokoládé kis könyve), és a végén van benne néhány recept. Van itthon egy csomó kukoricaliszt,… Tovább
  • Kakaós-meggyes muffin Nagyobb tétel különböző ízű forrócsokoládé porhoz jutottam hozzá, és azon kívül, hogy rendszeresen isszuk őket, marad elég ahhoz, hogy kipróbáljam, jók-e másra is. A csokoládés-meggyesről kijelenthetem, hogy igen, nagyon fin… Tovább
  • Csokoládés gofri–version 2.0. Juli kuzinom tanácsára kipróbáltam, hogy a csokoládédarabos gofriban az írót tej helyett kaukázusi kefirrel helyettesítem. És így még jobb. Köszike. … Tovább
  • Oreo keksz házilag Mandy receptje volt az utolsó csepp a pohárban, hogy akkor én ezt itt-és-most megcsinálom. Hatalmas pro hogy tök jól lehet hozzá használni a McDonaldsban lőtt Tom&Jerry-s sodrófát, kontra, hogy nekem túl édes a töltelék… Tovább

1 megjegyzés: