Akkor jöjjön az első recept a Martha Stewart könyvemből (a konyhában a második, de az elsőt még nem írtam meg). Tegnap focimeccs előtt-alatt csináltam, még van hátra pár meccs, érdemes nekiállni. Úgyis ígértem ételeket a tévézéshez, de eddig kicsit be voltam havazva a vizsgák miatt. Na majd most! Legalábbis megteszem, amit tudok. Inkább nem ígérek semmit.
Semmit sem változtattam, csak csökkentettem az adagot a felére. Kettőnknek ez is elég, és hát a hagymapucolás is bőven elég volt így is.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 67 dkg hagyma (igen ennyi, és nagyon összeesik a végére!)
- 11 dkg krémsajt
- 11 dkg tejföl (jó sűrű min. 20%-os)
- só
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2-3 evőkanál alma- vagy borecet
- a tetejére pirított hagyma (ez is előállítható házilag*, én IKEA-sat szórtam rá)
*ha jól emlékszem kevés lisztben meg kell forgatni a hagymát és bő olajban megsütni.
A hagymát megpucolom, félbe vágom, és vékonyan felszeletelem. Egy teflon serpenyőben felhevítem az olajat, és elég nagy lángon (nálam 7-8 a 9-ből), időnként megkeverve addig sütöm a hagymát, amíg mindenhol kissé aranybarna lesz (aka elkezd karamellizálódni). Ez elég sokáig tart, minimum 15 perc, fontos, hogy ne égjen oda. Ezután lejjebb veszem a főzőlapot (én 3asra), lefedem a hagymát, és időnként megkeverve még kb. 40 percig sütöm. Hozzáadom a kakukkfüvet és az ecetet, megsózom, és közepes lángon még annyi ideig sütöm, hogy a nedvesség elforrjon alóla. Félreteszem hűlni. egy tálban simára keverem a krémsajtot**, majd hozzáadom a tejfölt és a kicsit összevágott, kihűlt hagymát. Átkanalazom egy tálalóedénybe, és megszórom a tetejét pirított hagymával***. Pirítóssal, krékerrel tálalom.
**ezen a ponton elektromos habverőt ír a könyv, de szerintem teljesen fölösleges, egy evőkanállal is szép simára lehet keverni a krémsajtot.
***elvileg állnia kellene minimum egy órát, de szerintem akár azonnal neki lehet esni
Egy kisebb tálkányi lesz belőle (igaz púposan), szerintem előételnek, rágcsának 4 főre is elég, mert bár nagyon finom, nem olyan, amiből egy tálkányit benyomok egyedül (ellentétben például a padlizsánkrémmel).
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése