2012. június 17., vasárnap

Karamellizált hagymás mártogatós

Akkor jöjjön az első recept a Martha Stewart könyvemből (a konyhában a második, de az elsőt még nem írtam meg). Tegnap focimeccs előtt-alatt csináltam, még van hátra pár meccs, érdemes nekiállni. Úgyis ígértem ételeket a tévézéshez, de eddig kicsit be voltam havazva a vizsgák miatt. Na majd most! Legalábbis megteszem, amit tudok. Inkább nem ígérek semmit.

Semmit sem változtattam, csak csökkentettem az adagot a felére. Kettőnknek ez is elég, és hát a hagymapucolás is bőven elég volt így is.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 67 dkg hagyma (igen ennyi, és nagyon összeesik a végére!)
  • 11 dkg krémsajt
  • 11 dkg tejföl (jó sűrű min. 20%-os)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2-3 evőkanál alma- vagy borecet
  • a tetejére pirított hagyma (ez is előállítható házilag*, én IKEA-sat szórtam rá)

*ha jól emlékszem kevés lisztben meg kell forgatni a hagymát és bő olajban megsütni.

A hagymát megpucolom, félbe vágom, és vékonyan felszeletelem. Egy teflon serpenyőben felhevítem az olajat, és elég nagy lángon (nálam 7-8 a 9-ből), időnként megkeverve addig sütöm a hagymát, amíg mindenhol kissé aranybarna lesz (aka elkezd karamellizálódni). Ez elég sokáig tart, minimum 15 perc, fontos, hogy ne égjen oda. Ezután lejjebb veszem a főzőlapot (én 3asra), lefedem a hagymát, és időnként megkeverve még kb. 40 percig sütöm. Hozzáadom a kakukkfüvet és az ecetet, megsózom, és közepes lángon még annyi ideig sütöm, hogy a nedvesség elforrjon alóla. Félreteszem hűlni. egy tálban simára keverem a krémsajtot**, majd hozzáadom a tejfölt és a kicsit összevágott, kihűlt hagymát. Átkanalazom egy tálalóedénybe, és megszórom a tetejét pirított hagymával***. Pirítóssal, krékerrel tálalom.

**ezen a ponton elektromos habverőt ír a könyv, de szerintem teljesen fölösleges, egy evőkanállal is szép simára lehet keverni a krémsajtot.

***elvileg állnia kellene minimum egy órát, de szerintem akár azonnal neki lehet esni

Egy kisebb tálkányi lesz belőle (igaz púposan), szerintem előételnek, rágcsának 4 főre is elég, mert bár nagyon finom, nem olyan, amiből egy tálkányit benyomok egyedül (ellentétben például a padlizsánkrémmel).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Panini Nem gasztro-témájú minden karácsonyi ajándékom (ajándékunk), de azért sok olyan van, amit bemutathatok itt a blogon. :-). Majd írok az új társasjátékról, meg előbb-utóbb kipróbálok valamit Nigella házi-istennős receptjei köz… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Sült alma (‘apple fritter’) Kicsit rám jött mostanában a ‘junk-food’-evés, meg kókadozott is itthon két alma, a két dolog kombinálása meg erre vezetett… Mentségemre szóljon, hogy ez nagyrészt a vacsorát jelentette, nem egy három fogásos ebéd után tünt… Tovább
  • Sonkás-sajtos szendvicsNem biztos, hogy ez tekinthető receptnek, de az “eredetijét” martha stewartnál láttam, szóval más is “kinevezte” már annak. Nem szoktunk szendvicset enni, kenyeret szinte soha, maximum a sparból kiflit, azt is padlizsánkrémme… Tovább
  • Kókuszos tejberizs karamellizált mangóval Tej- és liszt allergiásoknak tökéletes desszert – se liszt, se tejtermékek, és a kókusztejben főtt tejberizs legalább olyan finom, mint a hagyományos, tejes változat. Mi reggelire ettük, ezért a rizst már este megfőztem, hog… Tovább

0 megjegyzés: