Egyszer csináltam eddig házi gnocchit, de az traumatikus élmény volt. Krumplit főzni, melegen hámozni, villa hátán izélgetni a kis nudlikat…. Ehh, nem nekem való. Most egy sokkal gyorsabb receptbe botlottam. Ráadásul csavar is van benne, egy csomó friss bazsalikom került a tésztába, attól zöld, és a burgonyapüré-por váltja ki a kéz-égető burgonyahámozást. És az átnyomást egy olyan eszközön, ami nekem nincs is.
Igazán nekem való módszer, így hisztéria, és bosszankodás nélkül házi gnocchi került az asztalra (“annyi értelmesebbet csinálhatnék, mint ezt” – vasalás közben abszolút jellemző, hogy ez megy a fejemben) .
És fog is még minimum egyszer, mert főzés előtt a felét lefagyasztottam.
Hozzávalók
a tésztához:
- 1,5 csésze* burgonyapüré-por
- víz
- friss bazsalikom, lazán rakva kb. 1 csésze
- 1 csésze liszt
- 1 nagy tojás vagy 2 kicsi
- só
- 1/4 csésze reszelt parmezán vagy pecorino
a szószhoz:
- 3-4 kis hagyma (2-3 cm átmérőjű)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 80-90 dkg paradicsom**
- 2-3 evőkanál fehérbor
- bazsalikom és parmezán/pecorino a tálaláshoz
* 1 csésze = 2 dl
** olyan paradicsomot érdemes választani, aminek nincs sok leve
A burgonyapüré-port egy tálba teszem, hozzáöntök 1 csésze forró vizet, és villával összekeverem. A bazsalikomot negyed csésze hideg vízzel aprítóban pürésítem/nagyon finomra vágom. A burgonyához adom a tojást, a reszelt sajtot, a bazsalikomot, kevés sót és a lisztet. Összegyúrom, majd lisztezett deszkán több 1,5-2 cm vastag hurkát sodrok belőle. Mivel a tészta gyakorlatilag végtelen sok lisztet fel tud venni, nem lehet addig gyúrni, amíg már nem ragad, egy már kezelhető ponton abba kell hagyni a tovább liszt-hozzáadást. A hurkákat 2 cm-es darabokra vágom, lisztezett tálcára rakom, és minimum 15 percre beteszem a hűtőbe. Ezen a ponton lehet befagyasztani, –18 fokon elvileg 1 hónapig áll el.
A szószhoz a hagymát apróra vágom, pár percig sütöm az olajban, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát és 1-2 perc múlva a bort. Amikor a bor felforrt, belekeverem a felkockázott paradicsomot, és 2-3 percig főzöm, amíg épp csak átmelegszik a paradicsom.
Közben bő vízben megfőzöm a gnocchit – amikor feljönnek a víz tetejére, még egy perc kell nekik.
A gnocchit összekeverem a paradicsomszósszal, megszórom bazsalikomlevelekkel és parmezánnal/pecorinoval, és azonnal tálalom.
4 fős adag.
1 megjegyzés:
Igazi olasz étel, s még a tricolor is megjelenik a képen.
Megjegyzés küldése