2010. június 25., péntek

Tészta tejszínes tök-mártással

Ez most kicsit olyan, a tegnap esti posztommal, mintha mi tésztát ennénk tésztával. ami azért így nem igaz, bár hetente egyszer biztos készítek. De kicsit össze-vissza kerülnek fel a receptek a blogra, néha az aznapi néha az egy héttel korábbi, hogy ne felejtsem el teljesen a receptet, hogy “akkor hogyan is volt az ami ezen a képen lehet”.

Ha az anyáink olvassák ezt, biztos felkapják a fejüket, “te jó ég ezek tököt esznek”???? Hát én biztos nem ettem tököt egy ideje (mondjuk ez az idő legyen kb. 20 év), Levi szerintem szintén így állhat. Ő utálja a kaprot, én meg a tökfőzeléket. Szerintem borzasztóan takonyjellegű, nemjóízű, és pirospaprika szokott benne úszkálni. Ami mondjuk nálam eleve kizárja kettőnk (anyám meg én) konyháján kívül készített főzelékeket és zöldségleveseket.

De tésztával minden sokkal jobb, szóval belevágtam a dologba. Nem volt rossz, de: 1. szerintem a recept nem ilyen tökre (főzőtök) gondolt, amikor nemes egyszerűséggel annyit írt a hozzávalóknál, hogy TÖK, 2. azért igazából olyan jó se volt, hogy ne várhassak a következő tökvásárlással újabb 20 évet. Mindig azt hittem, hogy a cukkini ízetlen (meg ezt szokták is szajkózni mindenfelé), a fenét a tök a vízízű. A cukkini roppant karakteres ízű, és elenyésző víztartalmú ehhez képest.

Hozzávalók:

  • 1 kg tök (jelen esetben főzőtök)
  • 3 dl tejszín
  • 2 fehér hagyma
  • petrezselyem
  • 35 dkg nagyfelületű tészta (nekem búzakalász alakú volt)
  • vaj
  • só, bors
  • szerecsendió
  • reszelt sajt

Egy kevés vajon 20 percig párolom az apróra vágott hagymát (kis lángon, hogy ne égjen meg), közben kis kockákra vágom a tököt. A tököt a hagymához adom, meghintem szerecsendióval, és néha megkeverve megpárolom (itt 45 percet írt a szakácskönyv, ezért, mint utóbb kiderült valószínűleg nem főzőtökkel dolgozott, mert nekem 20 perc után szétfőtt), majd hozzáadom a tejszínt, sózom, borsozom, és összeforralom (újabb 10 perc). Közben megfőzöm a tésztát a zacskón található utasítás szerint. A mártásba apróra vágott petrezselymet keverek, összeforgatom a tésztával, és reszelt sajttal megszórva tálalom.

4 fős adag.

Valakinek ötlet, hogy milyen világos húsú tök lehet az, ami összesen 55 perc főzés után is egyben van?

1 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

A gyalult tök amit fagyasztva vettem kimondottan édes volt, nekem talán túl édes is. Én is olvastam egy amerikai szakácskönyvben töklevest,de kizártnak tartom,hogy abból készül,amiből nálunk a főzelék. Én is szeretem a figurás tésztákat!:)