2013. március 7., csütörtök

Kecskesajtos-szárított gombás keksz

IMG_8587

Már megint Martha Stewart. Van egy roppant vaskos, és képekkel gyengén ellátott könyve, a “The Martha Stewart Living Cookbook: The New Classics”. Több mint 1200 recept van benne. Az nyilvánvaló, hogy nem fogom végigfőzni. Halak ugye… Meg fahéj. Meg hát 1200+… Eddig 2-nél tartok, az még 1200-zal számolva is csak 0,16%. Az az eddig kipróbáld két recept viszont be kell kerüljön a repertoárba, mert mindkettő tökéletes. Ez az első, az előételek közt szerepel. Igazi felnőtt-keksz – kecskesajt és erdei gomba. És az alakját is egész jól megtartja, jöhetnek a mindenféle kiszúrók!
Másodiknak egy zabpelyhes, csokis, mogyoróvajas kekszet sütöttem, lehet hogy megkapja az eddigi legjobb zabpelyhes keksz címet.

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj
  • 23 dkg lágy kecskesajt
  • 2 csésze liszt
  • 20 g szárított erdei gomba
  • bors
  • 1/4 csésze tej
  • nagyszemű só

Ha van kéznél mozsár, akkor abban finomra őrlöm a szárított gombát. Ha nincs, megmelegítem kicsit a tejet, beleszórom a gombát, fél órát állni hagyom, majd az aprítóval minél finomabbra pépesítem.
A kecskesajtot és a vajat összekeverem, beledolgozom a lisztet (és a gombát, ha por állagú), kicsit megborsozom. Végül hozzáadom a  tejet (vagy a gombás tejet, ha nincs mozsaram), összegyúrom, és kb. 3 mm vastagra nyújtom.
Kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, villával megszurkálom, megszórom sóval, és előmelegített sütőben, 170 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Jól záródó dobozban akár egy hétig is eláll.

0 megjegyzés: