2014. március 24., hétfő

Spenótos lasagne

Egy csomót főztem mostanában (is) csak lusta voltam írni. Ez a recept is már nagyon régóta vár a gépemen. Levi szerint aktuálisan ez a legjobb lasagne. Jobb, mint a bolognai szószós-besameles. Ez azért elég nagy szó.
Az eredeti recept nem spenótot, hanem fodros kelt használ, de az nehezen hozzáférhető. A spenót meg nem. És zöld leveles zöldség mindkettő… Az ilyen receptekben, ahol meg kell párolni, felaprítani és kinyomni belőle a nedvességet, nyugodtan felcserélhető egyik a másikkal.

Hozzávalók:

  • 12 db lasagne lap (a száraz fajta)
  • spenót, megpárolva, összevágva, és kinyomkodva, kb. 1 csésze (ehhez legalább fél kiló frissre van szükség)
  • 25 dkg ricotta
  • 10-15 dkg vékonyan felszeletelt mozzarella
  • 2 db 40 dekás egész paradicsomkonzerv, az egész összeturmixolva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 1 szűk marék frissen reszelt parmezán

Az olívaolajat felhevítem, fél percig sütöm rajta az összezúzott fokhagymát, majd hozzáöntöm a paradicsomot és kb. 30 percig főzöm, sóval, borssal ízesítem.
A ricottát kicsit megsózom. Előveszek egy akkora sütőtálat, amit 3 darab lasagne-lappal le tudok fedni, és az alját vékonyan beterítem a paradicsomszósszal. A sütőt bemelegítem 200 fokra
Jön a rétegzés: 3 tésztalap, a paradicsomszósz negyede, a ricotta harmada, a spenót harmada, a parmezán harmada, majd megint tészta…
A tetejére kerül a paradicsomszósz utolsó negyede és a mozzarella.
Fóliával lefedve 40 percig sütöm. Majd leszedem a fóliát, és még 10 percre visszateszem a sütőbe, akkor jó, ha a sajt kicsit megpirul a tetején. Tálalás előtt 10-15 percig hűlni hagyom.

4 adag lesz belőle.

3 megjegyzés:

Erika írta...

szia,
a lapokat nem kell előtte megfőzni? vagy megpuhul a fólia alatt?

Lilla írta...

soha nem főzöm meg előre a lapokat, egy-két lasagne sütés után szemre látszik, hogy mi az a szósz mennyiség, amitől sütés közben meg fog puhulni - kagylótésztára, cannellonira is igaz ugyanez.
ha megnézed a dobozukat (némelyikre legalábbis igaz), akkor a főzési/sütési idő 35-40 perc. és az nyilván nem a szokásos lobogó forró vízben főzésre utal, hanem a sütőben szósszal összesütésre.
egy szóval: megpuhul. :-D

Erika írta...

Köszi, még soha nem vágtam bele itthon a lasagne-sütésnek, de akkor most kipróbálom.:)