2014. április 13., vasárnap

Tönkölybúza-saláta csicseriborsóval – “Végigfőzni a Meatless-t”

Zöldség, gabona, sajt. Szerintem szuper kombó. És ha eltekintünk attól a picike részlettől, hogy a tönkölybúzát előző este be kell áztatni, nagyon gyorsan elkészül.
Ezzel egyébként sikerült kicsit mellélőnöm. Szépen elterveztem, hogy este, bevásárlás után majd milyen szuper gyorsan megfőzöm az ebédet. Ehhez képest kipakoláskor ért a meglepetés, hogy a főzőtasakos tönkölybúzát, bár csak húszon-néhány percig kell főzni, előtte több órára be kell áztatni. Hát igen, nem főztem még soha ezelőtt tönkölybúzát. Mondjuk másmilyen búzát sem.
Vészmegoldás: reggeli főzőcskézés. ami igen nagy szó, mert bizonyos napokon döntenem kell, hogy reggelizek vagy sminkelek, annyira nem bírok felkelni.
És igen, a sminkelést szoktam választani.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (125 g) tönkölybúza a csomagoláson található utasítás szerint megfőzve
  • 1 doboz csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
  • 20-25 dkg koktélparadicsom, félbevágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • feta
  • friss menta vagy petrezselyem
  • 1 shalotta hagyma apróra vágva vagy 2 evőkanál apróra vágott (lila) hagyma

Egy tálban összekeverem az olajat, a citromlevet és a hagymát. Hozzáadom a még langyos tönkölybúzát. Belekeverem a csicseriborsót, az összevágott zöldfűszert és a koktélparadicsomot, belemorzsolom a fetát. Összeforgatom, megkóstolom, ha szükséges, sóval, borssal ízesítem. Tálalásig hűtőbe teszem.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mozzarellás-paradicsomos quiche Sosem szoktam mérni a konyhában eltöltött időt, hogy melyik ételt hány perc alatt rakom össze, ehhez is csak utólagos becslést tudok adni; kb. 10 perc volt szükséges a quiche-hez, ezt követte a 20 perc sütés, amikor már mást… Tovább
  • (at least)-5-a-day: 29. nap Tömeg: 64,4 kg. Reggeli: 2 szelet ropogós rozsos kenyér, krémsajt, uborka, narancslé (2 egység) Ebéd: coleslaw, házi ciabatta (+uborka, rukkola, fél avokádó, sonka, sajt) (3 egység) Vacsora: cukkinis-sonkás tészta* (2 eg… Tovább
  • Norma tésztája Én tényleg próbálkozom a padlizsánnal, de kicsit úgy vagyok vele, mint a teljeskiőrlésű liszttel, hogy hát meg lehet enni, de azért hát hmmm…. azért nem jó. Igazából a padlizsán egyetlen mentsége a létre, a kertben faszénen… Tovább
  • Diós rudak Komolyan már én érzem rosszul magam, amikor eszembe jut/leírom, hogy “megint egy Stahl Judit recept ami nem a legjobban működik úgy, ahogy a könyvben le van írva”. És ez tényleg nem az én nyomorékságom rosszindulatom. Úgy g… Tovább
  • Spagetti húsgombóccal Nem tudom miért tartott ennyi ideig, hogy megcsináljam az első paradicsomos-húsgolyós spagettimet. Érthetetlen, kicsit ugyan macerás a húsgolyók böngyörgetése, de annyira azért nem, hogy visszatartson (és kevésbé türelmes… Tovább

0 megjegyzés: