2009. március 23., hétfő

Pita

Ez a sütésem nem egy sikertörténet, mint korábban már elhintettem a hírmorzsát. Mivel jelenleg nélkülözöm a dagasztókaros robotgép és a kenyérsütőgép áldását, ezért úgy gondoltam, hogy leány leszek a gáton, és megcsinálom a kelttésztát kézzel. Az eredeti recept is kézzel-dagasztós volt – bár a képeken férfikezet láttam, azért bíztam magamban, hogy ez nekem is fog menni. Nem ment, mert kiderült, hogy allergiás vagyok az élesztőre, úgyhogy a tésztát nem sikerült rendesen kidolgozni. Azért megkelt, meg megsütöttem, csak a pitákban sülés közben nem fejlődött csinos kis zseb, amibe beletölthettem volna a gyrost, ezért átminősítettem őket mártogatós-pitának.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
fél csomag élesztő
1-1,5 teáskanál só
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál kakukkfű
1 dl tej
2 evőkanál (olíva)olaj
2 kockacukor
4 dl víz

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, és pár percig azon drukkolok, hogy „ugye nem melegítettem túl a tejet, ugye nem öltem meg már megint az élesztőgombákat”. Közben egy tálba kimérem a lisztet hozzákeverem a sót, a fűszereket és az olajat. Hozzákeverem a felfuttatott élesztőt, és folytonos keverés mellett hozzáadom a vizet (lehet, hogy kevesebb is elég). Alaposan elkeverem, majd minimum 10 percig dagasztom kézzel (tálban, vagy deszkán kinek mi kényelmesebb). Megkenem a tészta felületét egy kevés olajjal, lefedem egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen a kétszeresére kelesztem (másfél óra kb.). a sütőt 250 fokra előmelegítem, és egy tálban/tepsiben vizet teszek az aljába. A tésztát nyolcfelé osztom (lehet 10 felé is, ha valaki kisebb pitákat akar), gömböcöt formálok belőlük, és konyharuhával lefedve 10 percig pihentetem. Közben kivajazok egy tepsit. A tészta-gömböcöket kinyújtom (maradjanak kb. kerekek), és kettesével pár perc alatt megsütöm. Elvileg 3 perc alatt fel kell puffadniuk.

8-10 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Krémtúrós-csokoládés muffin Cheesecaket sütöttem, és maradt 20 dkg krémtúró, amit nem volt kedvem csak úgy elkanalazni, és kellett is valami, amit vihetek másnap a suliba eszegetni. Ezért a – számomra – legtriviálisabb megoldást választottam: muffint… Tovább
  • Lúdláb torta Ez az egyik legelső darabja a konyhai repertoáromnak, azaz több mint tíz éves múltra tekint vissza, és azóta is sokszor készül, mert egyszerű és nagyon finom. Házilag eltett rumos meggybefőtt hiányában, a sima befőtt levén… Tovább
  • Vaníliás koszorú Klasszikus teasütemény, biztosan mindenki ismeri, szerintem minden kézzel írt receptes füzetkében benne van. Sőt egy szakácskönyvben olyan verziót is láttam, hogy kevés baracklekvárral kell csak összeragasztani, és utána f… Tovább
  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább

8 megjegyzés:

Viktoria írta...

Szia, ne aggódj, hogy nem lett zseb a pitán. Itt Göröországban az eredtei pitán nincs zseb. Ez egy lapos, tömör pita, kb 15-18 cm az átmérője és fél cm vastag. Amikor készítik, egy picit meggrillezik mindkét oldalát, hogy átmelegedjen. A tenyérbe terítik a papít amibe csavarják ebbe jön a pita, amit picit összehajtanak az ökölbe szorító mozdulattal. Majd megkenik joghurttal, erre jön a paradicsom és a hagyma, majd a gyros hús, végül a sült krumpli. A pita két szélét ráhajtják a töltelékre olyan szorosan ahogy csak lehet és a papír körbecsavarásával rögzítik. Az Mo.-n kapható gyrosnak semmi köze nincs az eredetihez, az minden csak nem gyros.

Lilla írta...

azt mondjuk én sem értem h itt a "gyros pitában" miért tortilla lapban érkezik. nem nagyon kicsi ez a 18 cm átmérőjű pita? mivel elég vastag elég nehéz lehet összehajtani.

Viktoria írta...

Pontosítok, bocsánat, a 15-18 cm az a minipita mérete amit én szeretek, a rendes az 25-27 cm átmérőjű. Tortilla lapban készült gyrosról meg még nem hallottam :o ? Én Mo-n csak azt a zsebes változatot ettem eddig.

Lilla írta...

én még zsebesbe is csak ritkán futok. azon a pár helyen, ahol megfordulok rendszeresebben, tortillalap-félébe tekerik, olyan vékony, és olyan állagú....a gyros tál-hoz adnak cikkekre vágott minipitát.

Névtelen írta...

a tortilla laphoz hasonló tésztát a döner kebab mellé adják lelkesen. legalábbis ez az én észrevételem. különben is: turkish pizza rulez, a haarlemi vonatállomáson nemkevésbé.

Lilla írta...

hmmmmm... azok a turkish pizzák. azóta is azt keresem az összes ilyen kifőzdében... a nagy holland gasztroélmény :-)

Névtelen írta...

nos igen, a holland konyha remeke. egyértelmű. :)

Lilla írta...

a giganagy sültkrumpli mellett :-)