2009. március 17., kedd

Vöröslencse-sárgarépa krémleves


Igazi fogyókúrás, zsírszegény leves. Főzéskor arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen odaég, ezért gyakran kell keverni. A joghurt, vagy a zsírszegény tejföl hozzáadása után már nem tanácsos tovább főzni, mert kicsapódik a fehérje. Nagyon sűrű lett, inkább főzelék álalga lett, mint leves, lehet, hogy ezen segítene a fedő alatt főzés, de a recept általam simeretlen okból fedő nélkülit javasol.


Hozzávalók:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 30 dkg sárgarépa
  • levesbetétnek: 5 dkg száraztészta
  • 1,5 dl joghurt, vagy 12%-os tejföl
  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék (vagy a víz kb. fele legyen zöldségalaplé)
  • 1 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagymaű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselyem

Megtisztítom a zöldségeket. Felkarikázom a sárgarépát, a zellert, felaprítom a hagymát és finomra vágom a fokhagymát. Egy nagyobb fazékban felmelegítem az olajat. Kb. 5 percig párolom benne a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát. Hozzáadom a lencsét, felöntöm a vízzel, elkeverem benne a szárított zöldségkeveréket, sózom, borsozom. Fedő nélkül 15 percig főzöm (közben jó sokszor megkavarom). Kicsit hűlni hagyom, majd botmixerrel pürésítem. Egy másik edényben megfőzöm a levestésztát. Ha nem elég meleg a leves, visszateszem a tűzhelyre (a leszűrt tésztát bele lehet keverni, vagy külön adni csészében, ízlés dolga, én jobb szeretem külön tálalni). Miután levettem a tűzről, belekeverem a joghurtot vagy tejfölt, megkóstolom, ha szükséges utánaízesítem. Petrezselyemmel megszórva tálalom.


5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább
  • Borsókrémleves szalonna-chipsszel Ha jól számolom, ez már a harmadik borsóleves a tejes, és a hosszasan főzött csirkés után. A borsó az egyik kedvenc leves-alapanyagom, a mirelit borsó az egyik legjobb hozadéka a gyorsfagyasztás feltalálásának, mindig van … Tovább
  • Gombás-rizses egytálétel Azt hiszem ez az idei utolsó lecsóra hasonlító fogás a konyhámban. Egy serpenyőben, 20 perc alatt elkészül a piláf módra gombával és zöldségekkel főzött rizs. Telítődtem a paradicsomos-paprikás ízvilággal, hamarosan jönnek… Tovább
  • Grillezett sertéstarja Igazi villámgyors ebéd, még a húst se kellett elvágnom, nagyon szép szeletelt sertéstarját kaptam, a pácolás és a sütés ideje percekben mérhető csak. A tarja nagyon jól grillezhető hús, kellő mennyiségű zsír van benne ahho… Tovább
  • Gnocchi sütőtökmártással Az eddigi évek fényében elég hihetetlen, de már nyáron elkezdődött a sütőtökszezon. Én anno azt tanultam, hogy a sütőtök novembertől februárig tart. Most pedig már augusztus legvégén is láttam sütőtököt a piacon a málna és… Tovább

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Egy tipp: Ha nem kevergeted folyton, hanem kis lángon csendesen fő, akkor nem megy szét a vörös lencse, és így nem is akar odaégni. Én mikor főzeléknek csinálom, csak a végén szoktam megkeverni, hogy "besűrítse önmagát", de azért ne egy álló krém legyen.

Lilla írta...

kössz. itt nem volt baj a szétfövés, mert úgyis kellett turmixozni. mondjuk az is kicsit nehezíti a dolgom, hogy új elektromos főzőlap - eddig gázon főztem - és nem érzem még teljesen. kicsit odaégős minden, pedig eddig soha nem volt ilyen gondom.

Dulmina írta...

Az elektromos főzőlap az tényleg egy más műfaj - egy időben én is főztem olyanon. A vastag aljú edényeket kedveltem hozzá, és különösen fontosnak éreztem, hogy sima legyen az aljuk és jól illeszkedjen a laphoz. Meg egy csomó minden alatt már jóval a vége előtt elzártam, és lefedve szépen megfőtt az étel a maradék hőtől.