2009. november 11., szerda

Amarettis-csokoládés torta

torta3

Egy régi Lajos Mari szakácskönyvben láttam vagy 15 éve az alapját ennek a receptnek, ami sokáig nem hagyott nyugodni, a hozzávalók között ugyanis a következő szerepelt: „15 dkg mogyorós csók” - az meg mi lehet? Most sem tudom, hogy ott mire gondolt a szerző, és honnan lehetne beszerezni. Amarettit használtam, és bizonyos elemeit átdolgoztam a receptnek. Nagyon édes, nagyon csokoládés, és jó sok alkohol van benne.

torta2

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss előnyújtott leveles tészta (275 g)
  • 1 csomag amaretti (20 dekás csomagom volt, de nem kellett az egész)
  • 2 tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl csokoládé- vagy tiramisu ízű likőr
  • 1 csomag vanillincukor
  • 5 dkg cukor (esetleg még ennél is kevesebb)
  • 1 dl tej
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • porcukor a díszítéshez

Egy nagy pite-vagy kapcsos tortaformát (29 cm körüli legyen) kivajazok és kilisztezek. Jobb a fémből készült, vékony, jó hővezető-képességű forma, mint a kerámia, mert jobb eséllyel sül át rendesen a sütemény alja – ez ugyanis az egyetlen buktató ennél a tortánál. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó sütés), és a rácsot a legalsó sínbe teszem. A leveles tésztát kitekerem, és kibélelem vele a tortaformát. Az egyik tojást kicsit felverem, megkenem vele a tészta alját és oldalát, majd villával megszurkálom. A maradék tojást, a másik tojást és a kétféle cukrot keverőtálba teszem, és habosra keverem, majd hozzáadom a tejet. A likőrt egy tálkába öntöm, belemártom az amarettit, és kirakom vele a tortát (kívülről befelé haladva, körkörösen), ha marad a tálban likőr, azt a kekszekre öntöm. A csokoládét apróra vágom, és az amarettik közti lyukakba dugdosom. A tetejére öntöm a tojásos-tejes keveréket, és a sütőbe teszem. Húsz perc után átkapcsolom alsó-felső sütésre és még 20 percig sütöm (nem biztos, hogy minden sütőnél ez a jó sütési idő és beállítás, az enyém kevésbé süt alulról, mint fentről, ezért rakhattam legalulra, és nem égett meg a csak alsó sütéstől sem). Miután kihűlt porcukrot szórok rá (nem az egészre, csak valamilyen mintát – most napocskákat), és tálalom.

6-8 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

11 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hmmm... Ez nagyon jól hangzik! És jól néz ki! :)

Kata írta...

Lilla, nagyon fiatal vagy:) volt régen olyan süti, amit mogyorós csóknak hívtak, anyukám még sütött is olyat, emlékszem.

Ez a süti határozottan tetszik nekem!

anna írta...

en is ettem mogyoros csokot kiskoromban, csak sztem mashogy hivtuk, mar nemtom hogy, sztem puszedlinek vagy puszinak vagy ilyesmi
pont ugyanolyan mint az amaretti csak mogyorobol

Lilla írta...

úgy látom én vagyok az egyetlen akinek ez kimaradt a gyerekkorából... én a citromos (kedvenc) és banános(fujjfujj) túró rudira emlékszem.

Kata írta...

Na, nekem meg ezek az ízesített rudik maradtak ki valahogy...

Lilla írta...

a rudi még az ovis korszakom emléke, az hogy mi a mogyorós csók csak kicsit később, 10enkevés évesen kezdett érdekelni. :-)

Moha írta...

Ezzel én is mindig szemeztem, aztán valahogy nem készült el, de tőled kedvet kaptam. Nagyon szép lett, és valóban az amaretti ugyanolyan jó lehet bele.

Cukroskata írta...

Ahogy Anna írta, a mogyorós csók, az a puszedli, azaz a habcsóknak olyan formája, amibe mogyorót kevernek. Van diós és mandulás változat is, meg is lehet sütni, de a Pozsonyi út elején a mézesboltban lehet venni is.

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Mogyorós csókot éppen tegnap láttam a CORA-ban. De azt nem néztem hogy most is ezen a néven szerepel-e, legközelebb ha megyek megnézem pontosan és megírom neked.

szepyke írta...

Most bögök. Én ismertem a mogyorós csókot...
sőt a kókuszosat is.:))

Mamma írta...

Nálam is megsült, nagy sikere lett, ma délben sült a második adag - bevonul a családi recepttárba!
Köszönet érte.
http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2009/12/13/Amarettis_csokol%C3%A1d%C3%A9torta/