2009. december 16., szerda

Sütőtökös burgonyapüré

krumplip1

Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszerezni, fokhagymával, gyömbérrel, kevés fahéjjal.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • kb. 40 dkg sütőtök
  • 2-3 diónyi vaj
  • tej
  • szerecsendió

A sütőtököt 2-3 cikkre vágom, és előmelegített sütőben 220 fokon megsütöm. A burgonyát meghámozom, cikkekre vágom, és annyi vízben, ami éppen ellepi, puhára főzöm. Közben a sütőtököt kikanalazom a héjából, és a vaj felén átforgatom. A burgonyát leszűröm, összetöröm, elkeverem a vaj másik felével, sóval, szerecsendióval fűszerezem, és összekeverem a tökkel. Végül annyi tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Újkrumpli gorgonzolás mártással Gyors hétköznapi vacsora a maradék újkrumpli felhasználására. Akkor azért egy kicsit sikerült a sajt/felvágottas pultos eladó hölgyet kiakasztanom, amikor 5 dkg gorgonzolát kértem (aztán 7,5-öt kaptam sűrű pofavágások köze… Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

nyammm :)

sedith írta...

Ejha, egyet főztünk!:D Még a fűszerezése is ugyanaz! Csak én még nem tettem fel a blogra, pedig vasárnap volt ebédhez! És töltött hústekercsek voltak köretként mellette. :)