2009. október 26., hétfő

Borsókrémleves szalonna-chipsszel

borsoleves1

Ha jól számolom, ez már a harmadik borsóleves a tejes, és a hosszasan főzött csirkés után. A borsó az egyik kedvenc leves-alapanyagom, a mirelit borsó az egyik legjobb hozadéka a gyorsfagyasztás feltalálásának, mindig van legalább egy fél kiló a mini-fagyasztómban belőle. Nem érdemes túlságosan megsózni a levest (én elég jelképes mennyiségű sót használtam csak), mert a szalonna elég sós, és sokkal érdekesebb úgy, ha a krémes borsó és a ropogós szalonna között sósságban is van némi kontraszt.

Hozzávalók:

  • 30-32 dkg borsó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5-6 csík bacon
  • 4 dl zöldségalaplé
  • kevés só

Az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom az áttört fokhagymát, és kb. egy percig együtt pirítom őket. A egy maroknyi kivételével az összes borsót a hagymához keverem, felöntöm az alaplével, és fedő alatt 10-12 percig főzöm. A fazekat lehúzom a tűzhelyről, leveszem a fedőt, pár percig hűlni hagyom, majd összeturmixolom. Belekeverem a maradék borsót és egy nagyon kevés sót, és fedő alatt pár percig főzöm. Közben egy serpenyőben magas lángon ropogósra sütöm a szalonnát, és félreteszem egy tányérra hűlni. A levest tálkákba szedem, és a tetejére tördelem a szalonnát.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Grillezett polenta és balzsamecetes gomba – “Végigfőzni a Meatless-t” Alapvetően nem vagyok nagy puliszka/polenta rajongó, de kiderült, hogy így ropogósra sütve, több más hozzávalóval egy tányéron nagyon jó. A grillezés nagyon sokat dob rajta. A grillezés azért erősen idézőjeles, mert lusta vo… Tovább
  • Spanyol tortilla – “Végigfőzni a Meatless-t” Már megint elbambultam, és nem teljesen úgy készült, ahogy a könyv írja. Mondjuk szerintem kényelmesebb a főzőlapon kezdeni, mint többször kivenni a sütőből a nehéz öntöttvas serpenyőt.Mennyiségeket nem írok, a serpenyő mére… Tovább
  • Paradicsomleves posírozott tojással Nem igazán sikerült normális fotót csinálni róla. Ez van. Viszont maga a leves zseniális. Minimális hozzávaló, és gyorsan elkészül. Hozzávalók: 2 tojás 2-4 szelet rusztikus kenyér (én gyökérkenyeret használtam) 2 nagy vag… Tovább
  • Vega chilis bab – “Végigfőzni a Meatless-t” Kapóra jött, hogy kaptam a Zöldségkosárban egy zacskó szárazbabot. Megfőztem az egészet, egy része klasszikus bablevesként, egy része pedig így, vegetáriánus chiliként végezte.Itt ez a könyv, benne 170+ jobbnál-jobb húsmente… Tovább
  • Sült fokhagyma-leves – “Végigfőzni a Meatless-t” Első körben nyilván azokat a recepteket csinálom meg a Meatless-ből, amire már első átlapozáskor azt mondtam, hogy húúúú-akarom-most azonnal.Ez is ilyen. Sült fokhagyma és parmezán. Csak jó lehet. És az is.És tényleg kell be… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Tökéletes. A színe, az íze, a minden! És a kép is tökéletes! És a ropogós szalonna, jáááááj!:)

Lilla írta...

különösen a ropogós szalonna :-)

Wise Lady írta...

Micsoda színe van!