2009. október 17., szombat

Gnocchi

gnocchi2

Ki akartam próbálni, milyen a házi gnocchi. Nos nem rossz. Sőt. De jobb úgy nekivágni, ha van 1-2 gyurmázós, óvodáskorú gyerek a közelben, akikkel meg lehet osztani a hengergetés-villával csíkozás munkafázisokat, mert nekem egyedül, elsőre elég sokáig tartott. Persze jobb lett, mint a bolti nudli, de türelmetlen típus vagyok.

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 20-25 dkg liszt
  • 1 tojás

A burgonyát alaposan megmosom, héjában megfőzöm, forrón megpucolom és átnyomom. Ha langyosra hűlt a burgonya, hozzáadom a tojást és a lisztet, megsózom, és összegyúrom. Akkor jó a tészta, ha a táltól és a kezünktől is elválik. Kb. maroknyi adagokat tépek a tésztából, és lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra hengergetem. Két centis darabokra vágom, és villával kicsit megnyomom, hogy csíkos legyen. Enyhén sós vizet forralok, és megfőzöm a nudlikat – miután mindegyik felúszott a fazék aljáról, még 2-3 percig főzöm-, majd leszűröm és tetszőleges szósszal tálalom.

3-4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vega chilis bab – “Végigfőzni a Meatless-t” Kapóra jött, hogy kaptam a Zöldségkosárban egy zacskó szárazbabot. Megfőztem az egészet, egy része klasszikus bablevesként, egy része pedig így, vegetáriánus chiliként végezte.Itt ez a könyv, benne 170+ jobbnál-jobb húsmente… Tovább
  • Kapros avokádó leves – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb hideg, öt perces avokádóleves, az eddigi verzió “avokádóízűbb”, ez fűszeresebb a kaportól és a diótól. Nem tudok dönteni, hogy melyiket szeretem jobban. Ha még nem mondtam volna, király könyv ez a Meatless. Hozzávalók:… Tovább
  • Barna rizs tofuval – “Végigfőzni a Meatless-t” És akkor itt is van az első tofus recept a könyvből, azt hiszem 9 lesz belőle összesen. (Azóta megcsináltam még egyet, az is jó lett). A tofu pácolása gyors (nyilván nem kell mellette állni és 20 percig nézni), a főzőzacskós… Tovább
  • Kávés-fehércsokoládés benyomott keksz Kissé sok vajat vásároltam, úgyhogy sütni kellett. Meg amúgyis két este alatt ledaráltam egy Hannah Swensen könyvet, úgyhogy két vágyam volt: keksz és kávé. Egy-egy kötet napokra megemeli a koffein-fogyasztásomat. És a keksz… Tovább
  • Gránátalmás fodros kel saláta – “Végigfőzni a Meatless-t” Van pár recept a Meatless-ben, amihez fodros kel kell (angolul kale, amerikai blogokon rendszeresen előforduló zöldség). És amit nálunk nem olyan egyszerű beszerezni. Kár, mert nekem így egy kóstolás után sokkal szimpatikusa… Tovább

9 megjegyzés:

szepyke írta...

Én a szomszéd kislányait szoktam néha gyerekmunkára fogni... Mostanában tárgyaljuk a nagyszobaablak pucolása - mit kérnek, milyen sütit című témát.:)))

Lilla írta...

nem igazán ismerem még a szomszédokat, és óvodás gyereket nem láttam, inkább csak babák vannak... ööö nem tudom írhatom-e, hogy nálunk ki pucolja az ablakokat (2 plussz egy erkélyajtó)... az, aki szék nélkül is eléri a tetejüket is... és minden sütinek nagyon örül :-)

Bombadil Toma írta...

én sem szeretek ezzel molyolni sokszor, ezért félévente rá szánok pár órát, és ipari mennyiséget szoktam egyszerre készíteni. majd a "felesleget" nyersen, kis liszttel megszórva egy tálcára téve beteszem a fagyasztóba és mikor megfagy, adagonként zacskózom. így fél évig is elvan a fagyasztóban és bármikor rendelkezésre áll.

Lilla írta...

én is ezt tenném ha nem 19 literes lenne a fagyasztóm... ez elég sok dolgot meghatároz azért.

szepyke írta...

Lilla, 19 liternyi fagyi! Wow!
:)))

Vagy az nem alapélelmiszer? Nem? Francba...:))

szepyke írta...

Jah, és jó annak, aki rendelkezik valakivel, aki eléri az ablak tetejét, és nem SZÉDÜÜÜÜÜL...
Nah, jah. Vagy csak mondja... Így marad a gyerekmunka. És már nem ovisok, iskolás nagylány mindkettő!:) Pont munkára foghatóak!:))))) És szeretik a sütit is:) Tökéletes szomszédok!

Lilla írta...

hehe 19 liter fagyi, jó is lenne.... jó ha 1 liter befér... azért büszke vagyok magamra elég jól nyomom a pult alatti hűtővel, amiben csak minifagyasztó van.

Wise Lady írta...

Gyönyörűek!
Lilla, krumplisnudli és nem gnocchi?

Lilla írta...

nem szeretem a pirított zsemlemorzsába forgatott krumplinudlit. úgyhogy nem is csináltam még (és ha rajtam múlik nem is fogok), úgyhogy nekem marad ez gnocchi és csupaszon szósszal eszem :-)