2009. július 9., csütörtök

Kukoricás csirke-rizottó

rizotto1

Újabb rizottó, ezúttal csirkehússal. A kukorica és a földimogyoró elsőre merész párosításnak tűnt, a szecsuáni csirkén kívül másba nem szoktam földimogyorót használni, de az eredmény igazolta a duó létjogosultságát. Az édes kukorica és a pörkölt földimogyoró jók együtt, mindkettő roppan, csak mindkettő máshogy, és mindkettő illik a csirke mellé.

Hozzávalók:

  • 20 dkg falatokra vágott csirkemellfilé
  • 20 dkg rizottórizs
  • 1 póréhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • kevés fehérbor
  • 5-7 dkg pirított földimogyoró (sózott, vagy héjas megtisztítva, mindegy)
  • 1 liter csirke vagy zöldségalaplé (nálam víz + fél leveskocka + szárított bio zöldségkeverék)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy kukoricakonzerv fele, vagy 1 kicsi
  • 2 diónyi vaj
  • maréknyi reszelt parmezán

A póréhagymát felkarikázom, a paprikát felkockázom. Az alaplevet elkezdem melegíteni, közben egy nagyobb fazékban megmelegítem az olajat, és 1 percig párolom benne a póréhagymát és a paprikát. Hozzáadom a csirkehúst, és addig sütöm őket együtt, amíg a hús minden oldalán kifehéredik. Beleszórom a rizst, és további egy-két percig pirítom. Bort öntök alá (ezt nem mérem soha, egy olyan jó nagy löttyintés, jobbat nem tudok rá, aki már főzött valaha borral, úgyis érti), majd miután beszívta az összes bort, jön a levesadagolás – keverés – levesadagolás - keverés... Addig kell ezt folytatni, amíg a rizs megpuhul, de a közepe még picit roppanós. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a mogyorót, a lecsepegtetett kukoricát, a vajat és a parmezánt. Sózom, borsozom, és tálalás előtt 10 percig lefedve állni hagyom.

3 fős adag.

0 megjegyzés: