2011. január 18., kedd

Túrógombóc–reloaded

IMG_6579

Szerintem legalább 10, de lehet, hogy inkább 15 éve nem ettem túrógombócot. Volt ugyanis két nagy problémám vele, a gríz erőteljes jelenléte, és a pirított zsemlemorzsa a külsején, ez utóbbi azon kívül, hogy nem tetszett, állandó gyomorégést okozott. Szóval hanyagoltam a dolgot eddig, most azonban feléledtek bennem a házastársi “kötelességek”, és ha már halat rendszeresen (majdnem hetente) készítek, holott a szagát is utálom, igazán összedobhatnék egy túrógombócot. Igazából a halat általában nem én csinálom, mivel hozzányúlni sem szeretek, hanem irányítom Levit, hogy mit csináljon vele (vedd ki a fagyasztóból, tedd a tepsibe, tegyél rá fűszert, tedd be sülni jellegű dolgok ezek 90%-ban). Szóval gombóc, nem volt kedvem kétfélét főzni, úgyhogy megpróbáltam magamhoz igazítani a receptet. Sikerült. Kevesebb gríz, a fölös nedvesség egy részét kekszmorzsa szívja magába, és az én adagomon zsemlemorzsa helyett kókusz. Már csak az a kérdés, hogy ez miért nem jutott előbb eszembe.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 3 tojás
  • 2-3 csapott evőkanál cukor
  • 1 csomag vanillincukor (nem akartam vanília-kivonattal hígítani)
  • 10 dkg gríz
  • darált háztartási keksz
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • kókuszreszelék (lehetőleg nagyobb szemű)

A tojásokat szétválasztom, a sárgájákat összekeverem a túróval, a cukorral, a vanillincukorral és a grízzel, majd pár órán át állni hagyom. Egy teflonserpenyőben szárazon megpirítom a kókuszreszeléket, átteszem egy mélytányérba, majd vajat olvasztok, megpirítom benne  a zsemlemorzsát, és a pirított zsemlemorzsát is átöntöm egy mélytányérba. A tojásfehérjéket habbá verem, belekeverem a túróba, majd annyi darált kekszet adok hozzá, hogy formázható massza legyen. Egy fazékban enyhén sós vizet forralok, és 5-6osával megfőzöm benne a gombócokat (kb. diónyi golyókat formáztam, a főzési idő pedig, amíg feljönnek a víz tetejére plusz 1 perc). A leszűrt gombócok felét-felét megforgatom a zsemlemorzsában ill. a kókuszban. Enyhén cukrozott tejföllel kínálom.

3-4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Cantuccini Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé … Tovább
  • Stíriai metélt Ezt az ételt az elsők között tanultam meg, sőt az is lehet, hogy emiatt kezdtem el főzni. Az egyik kedvencem évek óta, de nem készült olyan gyakran, mint ahogy én szerettem volna. Általában azzal ráztak le, hogy „olyan mu… Tovább
  • Gesztenyés benyomott keksz A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele m… Tovább
  • Miket sütöttem karácsonykor…… leginkább mindenféle édességet, amikről nem készítettem képet, mert nem volt kedvem, meg sötét volt, meg rendetlenség volt (van) a lakásban. És a karácsonyfa felállítása után nehéz fényképeznem, mert az ebédlőasztal elkerül… Tovább
  • Ananászos muffin Bedöglött a robotgépem, a habverő, az aprító és a turmix hiánya pedig hatással van a konyhai ténykedésemre. Különösen sütemény/desszert fronton. Kézi habverőm van, meg a két erős kezem. Nincs tejszínhab, csak puding, kevert… Tovább

5 megjegyzés:

Porcukor írta...

A gombocok sokkal finomabbak ha darat cukrozott dioban hemperegnek. :)

dani írta...

ezt a kókuszos dolgot kipróbálom... :)

egyébként meg lehet, hogy szentségtörés, de én lekvárral eszem a túrógombócot, a cukrozott tejfölért nem vagyok oda

Névtelen írta...

Szia Lilla ! Én a magam részéről a pirított darára szavazok akár barátfüléről, akár szilvás gombócról, akár túrógombócról van szó. Zsemlemorzsába forgatni az olyan szentségtörés. :-)
Üdv: Hajadonna

Lilla írta...

én a pirított daráról most hallottam először a rémes darás tésztán kívül. hú azt is de utálom, te jó ég. igazából sehogy sem szeretem a darát, csak túrós ételekben ha kevés van akkor muszájból eszem meg.
vicces hogy mindenki máshogy szereti a túrógombócot :-)

Névtelen írta...

Pedig a dara nagyon finom gyümölcsmártással és főtt hússal is ! :-)
Üdv: Hajadonna