2011. február 19., szombat

Padlizsánkrém II.

Mivel az anyám padlizsánkrémjét nem tudom előállítani a másodikon, ki kellett fejlesztenem egy másikat, aminél nem a füst a fő ízesítő. Mert szerintem magában a padlizsánnak nem sok íze van, viszont a kertben füstösre grillezve… nyammmm… szóval kert hiányában sült fokhagymásat szoktam csinálni. Sütés nélkül kizárt nálam a fokhagyma, nagyon sok Rennie kell a közömbösítéséhez. :-)

Azért B-tervnek elég jó ez is.

Hozzávalók:

  • 2 padlizsán
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál majonéz
  • pár csepp ecet

A padlizsánokat hosszában félbevágom, és vágott oldalukkal lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (így nem fognak sütés közben felrobbanni). Héjastul mellédobom a fokhagymákat, és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütöm, majd félreteszem hűlni. Miután kihűlt kikaparom a padlizsán húsát, és a markommal vagy egy szűrővel kinyomok belőle egy csomó nedvességet. Elképesztően kevés lesz a végeredmény, de szükség van erre a lépésre, hogy normális állaga és íze legyen. Mixerrel, vagy a hagyományos módszerrel, falapáttal ütögetve pépesítem (szerintem van valami megnyugtató a fa lapátos ütögetésben, ezért én személy szerint arra szavazok). A fokhagymagerezdeket megpucolom, és fokhagymanyomón átnyomva a padlizsánhoz adom. Belekeverem a majonézt, és kevés sóval és ecettel ízesítem.

2 fős adag.

1 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Szerintem is jó a padlizsánkrém ilyen "benti" körülmények között elkészítve is. És tetszik a fotó is, szívesen beleharapnék :)