Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.
A kelt tésztában a liszt harmadát zabpehelylisztre cseréltem, egyrészt a kíváncsiság miatt, másrészt egészségesebb egy fokkal, harmadrészt csak 40 dkg lisztem volt itthon.
A különbség csak a felső sorban volt feltűnő (de nem volt rossz az sem!), ahol a tésztagolyókat sok dió fogta közre, már nem lehetett érezni a zabpelyhet.
Egyébként most egy időre azt hiszem elbúcsúztam az élesztős dolgoktól, mert nem hiszem, hogy normális ha már a 60 dkg liszt-2 dkg friss élesztő aránnyal a közel 2 napos kelt tésztától is ég a gyomrom. Ha pedig ennél kevesebbel is megkel, akkor egy rohadtnagy humbug az egész.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű porélesztő azaz 5.6 g)
- 3,5-4 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál olaj
A dióshoz (a tészta feléhez):
- 5 dkg cukor
- 7,5 dkg darált dió
A mazsolás-fahéjashoz:
- 2 marék mazsola beáztatva majd leszűrve
- 4-5 dkg cukor
- fahéj
A mazsolásnál a mazsolát belegyúrtam a tésztába, és a tésztadarabokat cukros dió helyett fahéjas cukorba forgattam.
4 megjegyzés:
Finni lehet,jó is lenne így vacsira:-)
Szia!
Pedig megkel ..1kg lisztből, negyed élesztővel szoktam kenyeret sütni, csak több idő kell neki...
Édes kelt tésztákkal is kipróbáltam már...
Amúgy meg "aranygaluskafüggő" vagyok:-)))
hehh innentől kezdve végképp érthetetlenek nekem azok a receptek, amikor 40 dkg liszthez egy kocka élesztőt adnak. vagy mindenkinek bírja a gyomra rajtam kívül?????
ettől függetlenül most egy időre végeztem az élesztővel, eluntam.
Sokunk gyomra nem bírja az élesztős tésztát, főleg, ha melegen esszük...egyébként tényleg fölösleges annyi élesztőt beletenni...a fánkba teszek többet, a többinél leredukáltam...
Megjegyzés küldése