2011. február 23., szerda

Sült zöldséges tészta


Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve amúgy ‘fülecske’-t jelent. De szerintem nem fülecske. És ha már itt tartunk, örökbecsű klasszikus Lajos Mari pozsonyi kifli receptjéből, a “galambtojás nagyságú darabokat tépünk a tésztából”. Tegye fel a kezét, aki már látott galambtojást! És ha már itt tartunk városi galamb vagy húsgalamb, mivel a madarak méretében komoly eltérés van, nyilván a tojásuk sem ugyanakkora. Viszont ahonnan ismerős lehet a galambtojás: biológiaóra, ember. Azon belül is a férfiak külső nemi szervei: “a here galambtojás méretű és alakú páros szerv”. Na ezek után elég nehéz röhögés nélkül pozsonyi kiflit sütni.
Ilyen felvezetés után valószínűleg teljesen másodlagos a recept. Ami amúgy pofonegyszerű és finom. És lehet kis kagyló alakú tésztából is csinálni, ha orecchiette nincs kéznél.
Hozzávalók:
  • 30 dkg orecchiette/kis kagyló vagy más hasonló alakú tészta
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2 cukkini (darabja kb. 30 dkg)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tejszín
  • 10 dkg tejföl
  • 2 evőkanál magos mustár
  • 9 dkg reszelt sajt
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
A zöldségeket vékony csíkokra vágom, tepsibe teszem, összeforgatom az olajjal és a vékony szeletekre vágott fokhagymával. előmelegített sütőben 200 fokon 8légkeveréssel) kb. 20-25 percig sütöm. Egy fazékban vizet forralok, megfőzöm a zacskón található utasítás szerint a tésztát, és egy tálban összekeverem a  tejfölt,a  tejszínt és a mustárt. A tészta főzővizéből kb. 1 merőkanálnyit a tejfölös keverékhez adok. a sajtot bele lehet keverni a mártásba, én inkább a kész étel tetejére szórtam. A lecsöpögtetett tésztát összekeverem a sült zöldségekkel és a mustáros mártással (ha szükséges, sózom, borsozom). Sajttal megszórva tálalom.
4 fős adag. Adagonként kb. 490kcal és 62 g szénhidrát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ricottás kávés (tejszínes) pohárkrém A Pinteresten találtam, ott tiramisunak ”csúfolták” – ami Levi szerint igaz egyébként, mert kanalazós és feldob, de azért nagyon távol áll attól, amit a tiramisu jelent. Viszont névtől függetlenül nagyon finom. És összeállít… Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább
  • Tejszínes hagymaleves Hagymaleves receptből sosem elég. Ez a legújabb, a nemrég kiadott DM-es Alnatura szakácskönyvből van (nagyon jó kiadvány egyébként, nem termék-elhelyezéses, a fogások évszakonként vannak csoportosítva előételtől desszertig, … Tovább
  • Tészta sütőtökös-csirkés mártással Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benn… Tovább
  • Pórés-darált húsos egytál Ez a második recept, amit kipróbáltam az Aktuális Ínyenc magazinból – illetve Levi próbálta ki, mert én elmerültem valami tanulnivalóban. Bár állítása szerint nem igazán tud főzni (leginkább nem szokott), azért mégis minden … Tovább

2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finom kis egészséges menü,nagyon guszta:-)

Kati írta...

De jól néz ki! Megkóstolnám!