2011. szeptember 26., hétfő

Fűszeres-sütőtökös szirup kávéhoz

kave1

Hmmmmmm, szóval ismét egy amerikai blogon (blogokon végül is, mert nem az első receptnél döntöttem a kipróbálás mellett, hanem a sokadiknál) futottam bele egy újabb “must have”-dologba. Persze ez is olyan, amit úgysem kóstolok meg, mert csupa nem-szeretem hozzávalóból áll (eleve kávét is csak ritkán iszom, akkor viszont legyen benne csokoládészirup és sok fagylalt), de Levi szereti az ilyen dolgokat, és kíváncsi voltam, hogy ízlik-e neki, amit a nem reprezentatív amerikai blog-merítésem és a starbucks honlap szerint mindenki nyakló nélkül iszik a tengerentúlon. Ez nem más mint, a “pumpkin spice latte”, egy fűszeres, sütőtökös sziruppal ízesített tejeskávé. Volt itthon sütőtök, fűszerek, egy ígéretes recept, úgyhogy megcsináltam tegnap. Állítólag nagyon finom, csak kicsit édes lett (meg lehet így is inni, de legközelebb “csak” a receptben leírt 1 csésze cukrot fogom beletenni…), fogok még ilyet főzni ősszel/télen.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze* víz
  • 1 csésze cukor (ez eredetileg másfél, de szerintem 1 is elég)
  • 4 egész fahéjrúd vagy 2-3 evőkanálnyi darabos (de nem őrölt!) fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 6 evőkanál sütőtökpüré

*1 csésze = 2,5 dl

Az összes hozzávalót egy fazékba teszem, felforralom, és kb. 10 percig főzöm. Miután kicsit hűlt átszűröm – kávéfilteren, vagy kislyukú szűrőn. Lezárt üvegben elvan pár napig a hűtőben. Adagolás ízlés szerint, ez szerintem kb. 4-5 nagy pohár tejeskávéhoz elég (ami tekintettel a kései órára nálunk 2 teáskanál koffeinmentes Nescafé, forró víz, meleg tej, és 2-3 ujjnyi fűszeres szirup).

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kávés-csokoládés jégkrém Bár a jelenlegi időjárás nem indokolja a jégkrém evést, úgy döntöttem, hogy egye fene (max iszom utána egy forró teát), előveszek egy adagot, és lefotózom, hogy felkerüljön a blogra, mielőtt elfelejtem az arányokat… Hozzáv… Tovább
  • Kávébrownie Azt hiszem egy kicsit túlsütöttem, mert igen erős nyers-tojás fóbiám van, és a szakácskönyv kicsit hosszú sütési időt adott meg. Aki belül kicsit nyersen szereti, az süsse kevesebb ideig, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. Elé… Tovább
  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Mokka muffin Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vanna… Tovább
  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jó, izgalmas íze lehet

Kreatív konyha írta...

Veled ellentétben én minden hozzávalóját szeretem (napi 3x erős főzött kávé), és még soha nem ittam ilyet. Próbára vele!

Lilla írta...

hát akkor hajrá, levi szerint nagyon szuper

Julia Wittner írta...

Tényleg mindenki ezt issza, veheted reprezentatívnak a blogokat...

Turák Kinga írta...

nagyon finom, már bánom, h nem készítettem el előbb,