Rákaptam cseppet a muffin-sütésre. Általában ízekre kattanok rá, most úgy tűnik inkább egy forma van soron. Gondolom közre játszik benne az is, hogy a sarkon a sparban a péksütemények között egészen guszta muffinok is vannak. Ez a recept s kis csokoládés szakácskönyvemből van, ami furcsa, mert nincs benne csokoládé, csak 2 kanál kakaópor, és a szakácskönyv olyan receptekkel van tele, amikhez 20-40 dkg különböző fajta csoki kell.
Akinek furcsa, hogy tejföl-alapú krémet kenjen a tetejére, tegyen rá tejszínhabot, eredetileg úgyis az az ajánlás hozzá. A tészta nagyon finom, még teljes kiőrlésű lisztből is csodálatosan magas és könnyű lett.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 evőkanál instant kávé
- 6 evőkanál vaj
- 23 dkg liszt (nálam teljes kiőrlésű volt)
- 1 evőkanál méz
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál tej
- 1 tojás
- 2 evőkanál kakaó
A tetejére:
- 1 nagy tejföl, kb. 16-20 órán át konyharuhában kicsöpögetve
- sűrített tej
- cukor (én 2 tk. barnacukrot használtam)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- dekorcukor
Az instant kávét, a cukrot, a mézet, a vajat és a vizet egy fazékba teszem, felforralom, és kis lángon 5 percig főzöm, majd félreteszem hűlni. Miután lehűlt, beleszitálom a lisztet és a kakaóport, és alaposan összekeverem. A tejben feloldom a szódabikarbónát, és a tojással együtt a tésztába keverem. Egy muffin tepsit kibélelek papírral, a sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel), és a tésztát elosztom a mélyedésekbe. Kb. 20-25 perc alatt megsütöm, majd félreteszem hűlni, és összekeverem a krémet. Cukrozatlan sűrített tejet szoktam venni, ezért cukor is kellett a krémbe, ha édes a tej, nem biztos, hogy van szükség extra cukorra. Két teáskanál cukrot, kevés sűrített tejet, és a vanília-kivonatot keverek a kicsöpögtetett tejfölbe, majd apránként annyi sűrített tejet adok hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a krém. A krémet a muffinok tetejére púpozom, és megszórom dekorcukorral/kakaóval/tortadarával.
12 darab lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése