2014. január 3., péntek

Spanyol húsgombóc

Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semennyi :-).

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa (vagy darált zabpehely)
  • fél tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darabolt paradicsomkonzerv* (azaz 1 db)
  • 70 ml vörösbor
  • fél bio csirkehúsleves-kocka (vagy egy kis pohár házi csirkealaplé)
  • só, bors, szerecsendió, chilipehely
  • 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma
  • 1 zöld vagy sárga kaliforniai paprika
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • liszt

*én jobb szeretem a simább állagot, ezért egy kicsit pürésítem

A húst összegyúrom a tojással, a zsemlemorzsával, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. Ki gombócokat formázok, és meghempergetem őket egy kis lisztben. Egy mély serpenyőben kevés olajat hevítek, és a húsgolyókat barnára sütöm. Közben csíkokra vágom a hagymát és a paprikát. Miután körben megpirultak a húsgolyók (nem baj ha nem sültek át teljesen), kiszedem őket a serpenyőből, és a visszamaradó zsiradékon** megsütöm a hagymát és a paprikát. Hozzáadom a paradicsomkonzervet, a maradék fokhagymát, a csirkeleves-kockát (vagy alaplevet), a vörösbort és a húsgombócokat. Fűszerezem, és fedő nélkül, lassú tűzön kb. 30 percig (nagyobb gombócok esetén 40 percig) főzöm. Akkor jó, ha a szósz besűrűsödött és a gombócok puhára főttek. Ha szükséges lehet bele egy kis vizet vagy alaplevet önteni (vagy lefedni a serpenyőt).

**ha nagyon sok a visszamaradó zsiradék akkor egy részét kiöntöm.

Elvileg 2 adag, nekünk maradt belőle egy kicsi, fokhagymás kenyérrel vagy valamilyen sült krumplival tálalom.
Jól fagyasztható.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sütőtökös-marhahúsos pite Erősen átdolgozva a GoodFoodról (így jár, aki nem vásárol be elég figyelmesen, és az édesburgonyát élből lecseréltem sütőtökre). Azért ezek a “cottage pie”-ok nagyszerű ételek. Különösen ilyen hideg, lehangoló időben (még a … Tovább
  • Mititei aka mici (mics) Két hete grilleztünk a kertben, többek között “mics” is készült. Még egy kinti hamburgersütést kéne valamikor tartani, hogy eldönthessem, ezügyben van-e lényegi különbség a faszénparázs és az elektromos grill között (nyilván… Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • “Fitness pizza” aka ‘skinny’ pizza Amikor megláttam ezt a receptet a GoodFoodon, tudtam, hogy ki kell próbáljam, mert szeretem a pizzát, a gyomrom viszont nem szereti a kelt tésztát, és ez össze tudja hozni a kettőt. Felül pizza, alul tortillalap. És ez a sót… Tovább
  • Zöldséges tostada II. A múltkori után egy újabb zöldséges tostada (hát igen van néhány csomag tortillalap a szekrényben, aminek közeledik a lejárata, úgyhogy bele kell húzni az elfogyasztásukba). Ha valaki vállalja a sok kis dobozkát, akár munkáb… Tovább

0 megjegyzés: