2014. január 19., vasárnap

Sült fokhagymás cékla leves – “Végigfőzni a Meatlesst”

A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-ből. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihűltek megfőztem ezt az elképesztő színű levest.

Hozzávalók:

  • 20 dkg cékla – ez mérettől függően 1-2 darab – alaposan megsikálva
  • 3-4 gerezd fokhagyma (héjastul)
  • fél póréhagyma
  • 1 kisebb babérlevél
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 2 csésze víz
  • só, bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • olívaolaj

Letépek egy nagyobb darab alufóliát, belecsomagolom a céklát – mielőtt teljesen bezárom a csomagot öntök bele egy kis olívaolajat. Hasonlóan járok el a fokhagymával is. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A fokhagymát 30, a céklát 60 percig sütöm (ha nagy a cékla tovább, puhának kell lennie). Mindkettőt félrerakom hűlni.
A céklát meghámozom, kockákra vágom, a fokhagymát kinyomom a vékony papírszerű héjából.
Egy kanál olajon puhára párolom a felkarikázott póréhagymát (6-8 perc). Hozzáadom a céklát, a fokhagymát, a vizet, a babérlevelet, a kakukkfüvet. sózom, borsozom, felforralom és 5-10 percig főzöm. Kiszedem a babérlevelet, összeturmixolom – ha nagyon sűrű, adok hozzá még vizet. Felmelegítem, belekeverem a citromlevet, ha szükséges sóval, borssal ízesítem.

2-3 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült fokhagymás cékla leves – “Végigfőzni a Meatlesst” A céklából általában céklakrémet szoktam csinálni, de most rengeteg céklám volt, és érdekelt is ez a leves a Meatless-ből. Úgyhogy megsütöttem az összeset, mellédobtam egy kis fokhagymát, és miután kihűltek megfőztem ezt az … Tovább
  • Céklás szendvicskrém Már csak ennyi maradt belőle, mire észbe kaptam, hogy le kéne fotózni, mert még nem szerepel a blogon (és ez már a sokadik adag ami elkészült).Az eredeti itt található.Nagyon egyszerű, jól záródó üvegben elvan pár napig a hű… Tovább
  • Céklakrém II. Hasonló készült már sokszor. Most – bár nem látszik – némi extra ízesítő is került a cékla mellé, olyan ami-a-hűtőben-van alapon.A céklát most csak főztem, nem volt kedvem a 30+ fokban egy icipici cékla miatt bekapcsolni a s… Tovább
  • Lazacos kosárka Karácsonykor csináltam ezt az előételt – igazából mást nem is fogok megosztani az erősen minimálisra fogott főzésemből, zacskóban sült csirkecomb, kelkáposzta-gránátalma saláta, mascarponés pohárkrém volt még az asztalon, de… Tovább
  • Céklás-csicseriborsós galette – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb galette (nemrég póréhagymából és burgonyából sütöttem egyet), sok őszi-téli zöldséggel megpakolva. Bár már tavasz van, ezek még mind könnyen elérhetők. Érdemes kipróbálni. Gyorsan elkészül, és nagyon egészséges. Hozzáv… Tovább

0 megjegyzés: