2015. január 8., csütörtök

Citromos–olajbogyós csirke

A legújabb – karácsonyra kapott – szakácskönyvem felavató-receptje ez.
One pot Martha Stewart csapatától. One pot – csupa olyan recept, amit egy edényben lehet elkészíteni. A receptek a felhasznált edény szerint vannak csoportosítva: öntöttvas fazék, serpenyők, kukta, slow cooker (“lassú főző”), tepsi… Nagyon utálok mosogatni, úgyhogy nagyon szimpatikus a koncepció.

Ez első receptet a serpenyős fejezetből választottam, csirkecomb, krumpli, citrom, olajbogyó. Kb. mindent el is mondtam ezzel.

Hozzávalók

  • 3-4 bőrös csirke felsőcomb
  • kb. 35 dkg apró szemű krumpli, alaposan megmosva, félbevágva
  • fél citrom, cikkekre vágva
  • 1/4 csésze magozott zöld olajbogyó (ha lehet, nagyszemű)
  • kb. fél csésze csirke-alaplé
  • 1 csapott teáskanál keményítő
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű (1 ág friss, vagy egy teáskanál szárított)

A sütőt előmelegítem 230 fokra, és előveszek egy nagy öntöttvas serpenyőt. A serpenyőt felmelegítem a főzőlapon, majd bőrrel lefelé beleteszem a csirkecombokat. Kb. 5 percig sütöm, amíg a bőre megpirul, majd megfordítom. Beleöntöm az alaplevet, kicsit megsózom, beleszórom az kakukkfüvet, a fokhagymát. Hozzáadom a citromot, a krumplit és az olajbogyót. Beteszem a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütöm. A keményítőt elkeverem egy kevés vízben (vagy alaplében), hozzáöntöm, felforralom, és tálalom.

2 adag lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Húsos táska Megkívántam egy jó leveles tésztás húsos táskát, a pékségek kínálatával azonban roppant bizalmatlan vagyok. Nem szeretek agyonborsozott löncshúsos táskát kapni „húsos” fantázianévvel. A töltelék hamar elkészül, akinek pedi… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Fahéjas-mazsolás csomócskák Néha – fogyókúrás meggondolásból és jófejségből – olyan sütit sütök, amiből garantáltam nem eszem egy falatot sem. Legalább nem hízom tovább, és így egyesek hozzájutnak néha a fahéjhoz meg a mazsolához (meg a lekvárhoz). E… Tovább
  • Gnocchi paradicsomszósszal és ricottával Két kedvenc a napokban: ricotta és gnocchi. Csak kár, hogy a paradicsom annyi levet engedett, és nem volt kedvem órákig főzni a 26-27 fokos lakásban, így nem lett olyan esztétikus, mint szerettem volna. Hozzávalók: 1… Tovább
  • Tonhalas-borsós spagetti Azon kívül, hogy gyorsan elkészül és finom, az a jó ebben a tésztában, hogy könnyen „halmentesíthető” azoknak, akik nem szeretik a halat (mint pl. én ugyebár). Annyit változtattam tehát az alább leírtakhoz képest, hogy a m… Tovább

0 megjegyzés: