Sütni kellett. De tényleg. Kaptam sütipecsétet (még karácsonyra!), és most már aztán ki kellett próbálni. Az alap Csak a puffin pilótakeksze volt, de én kihagytam a karácsonyi fűszereket (brrr), és lustaságból egyféle, csak világos tésztát sütöttem. Szóval sima vaníliás omlós tésztakorongok összeragasztva kakaós vajkrémmel. Sütés után is tök jól látszik a minta. Hurrá! Valami jó kis sós-sajtos kekszet kéne a pecsétekkel sütni. Vagy vaníliás-karika jelleggel becsokizni az aljukat.
Hozzávalók
a tésztához
- 18 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 8 dkg porcukor
- 1-2 teáskanál tejföl
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília-kivonat
a krémhez
- 10 dkg puha vaj
- 3 dkg kakaópor
- 7 dkg porcukor
Először elkészítem a tésztát. A vajat habosra keverem a tojássárgájával és a porcukorral. Belekeverem a tejfölt és a vanília-kivonatot, és egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral. A sütőporos lisztet több adagban a vajas keverékhez adom. (Lehet hogy kell még a tésztába liszt vagy tejföl, lágy, de nem túl ragacsos kell legyen.) A tésztából korongot formázok, és fóliába csomagolva 1-1,5 órára beteszem a hűtőbe.
Közben elkészítem a krémet: mindent homogénre keverek (és a pulton hagyom, ha jó lágy, könnyű a habzsákból nyomni).
A sütőt előmelegítem 180 fokra, és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztát kinyújtom, kiszaggatom a kekszeket. A kekszeket tepsibe teszem, és pár percre beteszem a hűtőbe.
10-12 perc alatt megsütöm. Miután kihűltek, a krémet habzsákba teszem, és összeragasztom a kekszeket. A kész kekszeket hűtőbe teszem, hogy a krém megszilárduljon.
kb. 2,5 tepsinyi keksz lesz belőle (összeragasztás előtt).
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése