2015. január 18., vasárnap

Társasjátékok 11. rész–Carcassonne minikiegészítők

cc_minik_1

Nagyon szeretem a Carcassonne-t, nálunk abszolút megunhatatlan, még a telefonunkon is lent van, akár a neten át hálózatban játszhatunk vele, vagy egy telefonon, kézből kézbe adva. Az a vicces, hogy a telefonon van egy olyan kiegészítő (sőt ott csak egy kiegészítőm van), “A folyó”, ami az “igaziban” nincs meg. Van viszont egy csomó másik. Például ez a hat minikiegészítő, ami együtt már hetet ad ki, mert a hetedik 2-2 laponként szét van osztva a többibe. Trükkös vásárlás-ösztönző, mi?

Egyébként az alapjátékhoz hasonlóan ezek is nyelvfüggetlenek, de a dobozban csak német nyelvű szabály van, azonban minimális netes böngészéssel lehet találni szabályt. Helyes picike dobozban vannak, az áruk valamivel ezer forint alatt van.

Nézzük sorra!

cc_repulo_1

1. A repülő szerkezet

Bele lehet pofátlankodni más várába/mezőjébe/útjába. Ehhez persze az kell, hogy a célállomás közelébe tudjuk illeszteni a lapkát, jó irányba álljon a repülő szerkezet, és megfelelőt dobjunk a kockával – egy, kettő vagy három mezőt repülünk, ezt a dobás dönti el.

4/5 ha valaki szeret közösködni a várakban :-) Több játékosnál érdekes, mi általában ketten játszunk – és fő a béke –, így általában hanyagoljuk, nálunk 1/5, csak extra lapnak használjuk.

cc_surgonyok_1

2. A sürgönyök

Ebben kivételesen nem területlapkák vannak, hanem mindenkinek egy “asszony” bábu és 8 “üzenet” lapka. Az alapgondolat az, hogy ezentúl két bábuval körözünk az eredmény-táblán, az eddigi alap-bábu mellé betársul az asszony. Az üzenetlapkákon különféle pontszerzési lehetőségek, újra húzhatsz, és visszaszedhetsz egy bábut akciók vannak. És akkor húzhatunk üzenetet, ha valamelyik bábuval öttel osztható mezőn állunk (ezek kicsit sötétebbre vannak rajzolva). Jó kis extra-pontok szerezhetők vele. Arra viszont elég hamar rájöttünk, hogy a két bábus körözés egyre jó: az egyikkel akkor lépünk, ha öttel osztható pontot kell lelépni, a másikkal minden egyéb esetben. Így maximalizálható az üzenetküldések száma. Innen pedig egyenes az út a felismeréshez: ehhez igazán felesleges két bábuval körözni. Vonjuk össze a kettőt (helló ötös osztási maradékok!): akkor húzunk üzenetet, ha öttel osztható pontot kell lelépni vagy ha öttel osztható mezőre érünk. Így eggyel több bábunk marad a pontszerzéshez.

5/5 – jópofa extra pontszerzési lehetőség, + ki ne akarna még egy lapkát húzni?

cc_kompok_1

3. A kompok

Ez az egyik – ha nem a - legjobb, 8 útlapka, az út találkozásánál tóval, és mindre jár egy kis fadarab. A fadarabot mindig át lehet fordítani amikor új út elemet illesztünk az úthoz, így nagyon jó kis trükkös utak hozhatók létre. És sokkal több pontot lehet kinyerni az út-lapkákból.

5/5 pont, abszolút ajánlott

cc_arany_1

4. Az aranybányák

8 lapka, 16 aranyrúd. Ha arany-lapkát teszünk le, rá és valamelyik szomszédos lapra egy aranyrudat kell tenni. Az aranyrúd azé, aki az adott lap valamelyik részével (út, kolostor vagy vár) befejez valamit. Az aranyak sávosan egyre többet érnek (pl. ha 7-9 aranyunk van akkor aranyanként 3 pontot ér, ha 4-6 darab, akkor csak aranyanként 2 pont jár a játék végén).

5/5 jópofa helyezkedés van mindig az arany körül.

cc_magus_1

5. Mágus és boszorkány

Két bábu van a csomagban, ha a mágus áll a várunkban (vagy utunkon), örülünk, ha elkészül annyi pontot kapunk pluszban, ahány lapka kellett hozzá. Ha azonban a boszorkány, feleződik a pont. A bábuk egyikét akkor kell játékba hozni ill. átmozgatni, amikor valaki a megjelölt lapok egyikét teszi le – így sosem lehet tudni, mikor veszi el valaki a mágusunkat, vagy kapunk egy boszorkányt…

3/5

cc_rablok_1

6. A rablók

Ha rabló lapka jön, a rablónkkal rá tudunk akaszkodni valakinek a bábujára az eredményjelzőn, és amikor legközelebb lép, megkapjuk a másik pontjainak felét – és a rablót visszatesszük magunk elé. Na ez nekünk abszolút nem működött, mivel mindenkinek két bábuja van az eredményjelzőn (hála az üzenetek kiegészítőnek), simán megjátszható, hogy a rablós bábuval egyszerűen soha nem lép az ember. Vagy legalábbis kivárja, amíg valami icipici ponton kell csak osztozni. Nem igazán tett hozzá a játékhoz. Ezért hagytuk a fenébe az egészet, és másra használjuk a rablókat. Rendes követők lettek, egy feltétellel. Csak akkor lehet lerakni, ha az egyik korábbi kiegészítőből származó, dupla-követő már lent van.

1/5 – nekünk nem jött be.

cc_gabona_1

+1 Gabonakörök

Valamilyen bábulerakós-visszaszedős móka. Két emberrel abszolút nem működött, nem használjuk soha a szabályait, csak az extra lapokat.

1/5

0 megjegyzés: