Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel? Nem csak husit + krumpliból. És nyilván a nem hús nem egyenlő a rántott akármivel. És a férfiasságot sem az elfogyasztott sertéskarajok számában mérik. Haha. De tényleg nem.
Mondja ezt az, aki az éves magyar átlag marhahúsfogyasztás többszörösét eszi meg. Igen, a nagyon kevésnél nem nehéz többet enni. De a többi napra ott a répa, a sütőtök, a saláták meg a többiek.
Szóval húsnélküli ebéd. Maradék rizs is jó hozzá, csak tálalás előtt meg kell kicsit melegíteni.
Hozzávalók
- 2 adag főtt barnarizs (1 főzőtasaknyi)
- 10 dkg gomba, shiitake a legjobb, nekem barna csiperke került bele, felszeletelve
- 1 kis-közepes répa, gyufaszálra vágva
- 2 újhagyma, vékonyan felszeletelve,a fehér és a zöld részek külön
- kb. 1 dl borsó, ha mirelit felengedve
- 2 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csíra
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 180 ml zöldség alaplé
A tojásokat egy tálba teszem, kicsit sózom, borsozom és villával felverem. Egy nagyobb serpenyőben felhevítem az olajat, és addig sütöm a gombát, amíg a sütés közben engedett nedvesség mind elpárolog alóla. Hozzáadom a hagyma fehér részét, a répát és a borsót. 1-2 percig főzöm, majd aláöntöm az alaplevet és a szójaszószt. Addig forralom, amíg az alaplé fele elpárolog. Rácsurgatom a tojást, lefedem, és közepes hőmérsékleten 4-5 percig sütöm – amíg a tojás megszilárdul.
A rizst elosztom két tálba, rászedem a zöldséges omlettet (ha a tojás alatt marad egy kis alaplé azt is rákanalazom), megszórom csírával és az újhagyma zöldjével, és azonnal tálalom.
2 adag lesz belőle.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése