2009. június 23., kedd

Indonéz satay

Újabb kókusztejes-mogyoróvajas fogás a pár héttel ezelőtti thai kókusztejes-csilis csirke után. A satay (szaté) Délkelet-Ázsiában mindenhol kedvelt, a legnépszerűbb ez a mogyorós változat. Sóra egyáltalán nem volt szükség, a mogyoró és a szójaszósz elég sót tartalmaz. A húst grillen, grillserpenyőben, vagy vékonyan kiolajozott teflonserpenyőben is meg lehet sütni.

indonez2

Hozzávalók:

  • 4 fél (kb. 15-17 dkg-os) csirkemell

a páchoz:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chilipaprika vagy chilipor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csipet római kömény
  • 4 evőkanál kókusztej
  • bors

a mártáshoz:

  • 2 dl kókusztej
  • 10 dkg sósmogyoró
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 teáskanál curry por
  • 1 citrom
  • 1 csipet cukor
  • (kevés tejszín)

A húst csíkokra vágom, a hagymát és a fokhagymát megtisztítom. A pác hozzávalóit az aprítóba teszem, és pár másodperc alatt homogénre aprítom-keverem. A húst egy tálba teszem, ráöntöm a pácot, összekeverem, és lefedve a hűtőben 1-2 órán át pácolom. Pár bambusznyársat kettétörök, és kihegyezek (a kisebbek sokkal könnyebben kezelhetőek). A mogyorót durvára vágom (aprítógép ez is persze), a kókusztejet a mogyoróvajjal, a cukorral és a curryvel felforralom. Közben a húst hullámvonalban a bevizezett bambusznyársakra húzom. Grillserpenyőben 8-10 perc alatt megsütöm a húst, egy szilikon ecsettel sütés közben rákentem a visszamaradt pácot. A mogyorót, a citrom héját és levét belekeverem az időközben felforrt kókusztejes keverékbe, az eredmény krémes folyadék kell legyen. Ha túl híg, kicsit forralom, ha túl sűrű egy kevés tejszínt vagy kókusztejet adok hozzá. A csirkenyársakat a meleg mogyorómártással és főtt rizzsel tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyorós bébikukoricás csirke Szeretem az ázsiai serpenyős csirkeételeket, sok zöldség van bennük, és általában tartalmaznak az európai ízekhez képest szokatlan csavart. Sokszor különleges hozzávalóra sincsen szükség, ehhez az ételhez csak mogyoróvaj, … Tovább
  • Mogyoróvajas-karamellás muffin Aki szereti a földimogyorót és a karamellt, ezt a muffint is szeretni fogja. A karamelldarabkák sütés közben megolvadnak, és átitatják a tésztát. Elég apróra kell vágni a tejkaramellát – ez mondjuk nem nehéz, mert ahogy be… Tovább
  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább
  • Kókusztejes-chilis csirkehús Thai (vagy thai jellegű, annyira nem vagyok ebben otthon) fogás. A kókusztej-mogyoróvaj nagyszerű páros, tökéletesen illik a csirkehúshoz. Van egy hasonló leves receptem is, azt azonban érdekes módon kevesebben díjazzák, m… Tovább
  • Mogyorós-kókuszos csirke Van egy bontott mogyoróvajam, ami pár hónap múlva lejár, ideje volt nekilátni az üveg kiürítésének. mivel a kenyérre kenés nem opció – kipróbáltam, és nem ízlik, az pedig, hogy még lekvárt is kenjek a tetejére, amerikai mó… Tovább

0 megjegyzés: