2009. november 8., vasárnap

Burgonyafánk

burgonya2

Nem olyan régen bevillant, hogy ez az egyik gyermekkori ízem. Ha nagyobb mennyiségű krumplipüré maradt, ez készült belőle vacsorára. Nagyon gyorsan sül, ezért nem is szív magába sok olajat, ketchupbe tunkolva átmenet a vacsora és a ropogtatnivaló között. Persze nem csak maradék krumplipüréből lehet készíteni, és az is mindegy, hogy milyen módszerrel főzzük hozzá a burgonyát – héjában, és azzal a nyomóval törjük össze, ami egy nagyra nőtt fokhagymanyomóra hasonlít, vagy cikkekre vágva, és pürényomóval pépesítjük. Én ez utóbbit preferálom, mert így nem kell a forró burgonyát hámozgatnom, és csak ehhez van eszközöm.

Hozzávalók:

  • 13 dkg burgonya
  • 13 dkg liszt
  • fél csomag szárított élesztő (kb. 1 dkg friss élesztőnek megfelelő mennyiség)
  • tej
  • 1 tojás
  • fél evőkanál olaj

a sütéshez olaj

A burgonyát meghámozom, apró kockákra vágom, és puhára főzöm. Leszűröm, összetöröm, és kevés tejet keverek hozzá (3-4 evőkanálnyit csak). Ha kihűlt, belekeverem az élesztőt, az olajat és a tojást, megsózom, és összegyúrom a liszttel. Ha szükséges adok hozzá még egy kis tejet. Kb. fél óráig kelesztem, majd fél cm vastagra nyújtom, és gyűrűket szaggatok belőle. Egy ujjnyi olajat melegítek és oldalanként kb. 2 perc alatt pirosra sütöm. Papírtörlőre szedem, és ketchuppel tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • KarfiolkrémlevesKevés kommenttel, mert elfáradtam a mai kolbászolásban. Az egybehangzó vélemény szerint sokkal jobb, mint a “sima” karfiolleves. Hozzávalók: kb. 17 dkg karfiol (tisztítva) 1 közepes krumpli 1 kis fej hagyma só, … Tovább
  • Gombás pulykaragu répapürével Villámgyorsan elkészül, tele van zöldséggel és szerintem abszolút kezdő-kompatibilis. És jól melegíthető, lehet vinni munkahelyre ebédre. A sárgarépapüré egyik előnye a burgonyapürével szemben, hogy kevesebb kalóriát tartalm… Tovább
  • Csirkés pite Elég hihetetlennek tűnik, hogy csirkecomb, kukorica, burgonya és tejszín, ráadásul nem mikroszkopikus adag, és csak 500 kcal, de csak nem számolták el a goodfoodék a dolgot. Ennek fényében különösen durva, hogy a stahl-gyo… Tovább
  • FasírtKép most nincsen, nem is akartam ezt posztolni, de inkább legyen meg a recept, mert ritkán sütök fasírtot, és most is 2x kellett anyámat felhívnom, hogy akkor mi merre mennyi (mondjuk a mennyiségeket rosszul adta meg, nem két… Tovább
  • Fokhagymás cukkinifőzelék Nagy közös kedvencünk a cukkini és a fokhagyma duója kb. minden formában. A főzelékek között is az egyik kedvenc. Nálam most lehet, hogy ez a párosítás a csúcstartó, cukkini főzelék rántott sajttal. Mivel a cukkini elég di… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, de jó! Imádom a krumplis ételeket!:)

Lilla írta...

és nem is tocsog az olajban, nagggyon jó!!!!!