2009. november 27., péntek

Paradicsomos káposzta

kaposzta1

Szerintem igazi őszi főzelék (és menza-kaja) a paradicsomos káposzta. Nem hiszem, hogy túl sokat lehet trükközni az elkészítésével, az egyetlen, amiben némi mozgástér van, a paradicsom: házi, bolti 100%-os dobozos, olasz darabolt paradicsomkonzerv vagy sűrített paradicsom vízzel hígítva. Én a literes 100%-os paradicsomlevet választottam, ez volt a legszimpatikusabb a lehetőségek közül. Csak olyat találtam, ami egy kicsi zellerrel volt ízesítve, de a kész főzeléken egyáltalán nem lehetett érezni a zellert.

Hozzávalók:

  • 1 kg káposzta
  • 1 liter 100%-os paradicsomlé
  • 1 közepes hagyma
  • cukor, só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt

A hagymát felaprítom, és a káposztát kb. 2x2 cm-es négyzetekre vágom. A káposztát és a hagymát egy nagyobb fazékba teszem, hozzáöntöm a paradicsomlevet, összekeverem, és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, és ha a káposzta megpuhult, besűrítem vele. Sóval, és kevés cukorral ízesítem, és fasírttal vagy sült hússal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Borsófőzelék III. ‘Jéhú’, visszatértem egy új táppal és némi memóriával gazdagabban a számítógépemben. Némi bizonyíték, hogy nem csak hamburgert (és citromos sütit) eszünk. Bár most hűl az újabb adag továbbfejlesztett citromos kocka (amit el… Tovább
  • Vöröslencsés zöldség-curry Mindenfajta curryt szeretek, ami nem túl csípős, mert nagyszerű alternatívája a főzelékeknek, és változatosabbá teszi a növényevő-napokat. Rántás és habarás nem kell bele, a szétfőtt vöröslencsétől kellően sűrű lesz a leve… Tovább
  • Borsófőzelék liszt nélkül Egy ideje kíváncsi voltam, milyen a főzelék, ha nem hagyományos módon, rántással vagy habarással készül, hanem saját anyagú sűrítéssel. Biztos van ennek valamilyen neve, aki tudja, írja meg. A lényege, hogy a szokásosnál k… Tovább
  • Vega chilis bab – “Végigfőzni a Meatless-t” Kapóra jött, hogy kaptam a Zöldségkosárban egy zacskó szárazbabot. Megfőztem az egészet, egy része klasszikus bablevesként, egy része pedig így, vegetáriánus chiliként végezte.Itt ez a könyv, benne 170+ jobbnál-jobb húsmente… Tovább
  • Lencsefőzelék A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán ke… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Imádom. Viszont csak én. Viszont ebből egy hadseregnek valónyit kell csinálni...