2009. november 18., szerda

Sütőtökös-ricottás lasagne

lasagne1

Eredetileg vegetáriánus lasagnét akartam sütni, csak sütőtökkel és ricottával, végül került bele egy kis húsos szalonna, mert volt egy kis maradék a hűtőben, ami más ételbe nem illett volna. Nagyon jó lett, biztosa fogom még jó párszor készíteni a sütőtökszezon alatt. Lehet a tetejére zsályaleveleket is tenni, én sajnos nem találtam cserepes zsályát, ezért csak a tökös szószba tettem némi morzsoltat.

lasagne2

Hozzávalók:

  • lasagnelap (száraz)
  • 25 dkg ricotta
  • 2 dl tejszín
  • 1-1,2 kg sütőtök (tisztítva)
  • zsálya (lehetőleg friss, én sajnos azt nem találtam)
  • diónyi vaj
  • 1 nagy hagyma
  • parmezán
  • 1-2 dl fehérbor
  • 5-6 dkg kolozsvári szalonna (opcionális)

A sütőtököt kb. másfél cm-es kockákra vágom, a hagymát felaprítom, a szalonnát felcsíkozom. A vajon addig sütöm a hagymát és a szalonnát, amíg a hagyma üveges lesz. Hozzáadom a tököt, átforgatom, felöntöm a borral, kicsit megsózom, zsályával ízesítem, lefedem, és addig párolom, amíg a tök puha lesz, és elkezd szétesni. Ha szükséges, öntök közben alá egy kis vizet. A ricotta felét elkeverem a tejszínnel és egy kevés parmezánnal. A sütőt előmelegítem 200 fokra és előveszek egy kisebb tepsit vagy szögletes sütőtálat. A tepsi aljára öntök egy kis tejszínes szószt, elkenem, hogy mindenhova jusson, és beborítom tésztával. A tésztát megkenem tejszínnel, rákanalazom a tök harmadát, amire újabb tészta, egy kis tejszín és a tök második harmada következik. Még egy ilyen sort készítek, úgy hogy a ricottás tejszínből több maradjon a tetejére, mint, amennyit közben kentem egy-egy rétegre. A legfelső tésztalapot megkenem a maradék tejszínnel, kiskanállal elosztom rajta a maradék ricottát, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt pár percig állni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás zellerkrémleves Hurrá, visszatértem! Elromlott a routerünk. Kb. 3-4 év után, de volt rá 11 év (!) garancia. Amit szerencsére nem az eladónál kellett érvényesíteni, aki elírta a garancialevelet és 11 hónapot írt be oda, ahova 11 évet kellett… Tovább
  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Spanyol húsgombóc Megint az Alnatura szakácskönyvből főztem, ezúttal kicsit változtattam – fél adagot főztem, és nem akartam egy fél paradicsomkonzervet kerülgetni a hűtőben. És persze a chilipehely ízlés szerint nálam azt jelenti, hogy semen… Tovább
  • BBQ csirkés szendvics Nem a tányér hatalmas, a szendvicsek kicsik :-) Találtam olyan mini-zsemlét, hogy 8 darab teszi ki a 200 g-os csomagot. Szerintem ideális gyerekeknek, meccshez, vagy ha többfélét szeretnénk készíteni, és végigenni (anélkül, … Tovább
  • Húsgolyós-gombás tészta Mostanában nem nagyon főztem, vagy “ismételtem” vagy csak túl fáradt voltam fotózni. Ennél azonban minden összejött, volt időm (és kedvem) a golyók formázásához, a gomba felszeleteléséhez ééééés még fotóztam is. És nagyon jó… Tovább

0 megjegyzés: