2008. december 16., kedd

"Zserbógombócok"


Folytatódik a bonbon-gyártás, holnapra össze kell állítani az első dobozt. Ez az összeállítás nálunk rétes töltelékként szokott szerepelni, persze a csokibevonat és a rengeteg rum nélkül. Történelmi nap a mai, mert megkaptam életem első fogtömését. Azt hittem pár évig még kitolhatom ezt a napot, de ha 24 évente csak egy lyukas fogam lesz, azzal ki tudok egyezni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 20 dkg darált mogyoró
  • rum (1 dl szerintem belement)
  • 2 ek porcukor
  • 2 ek baracklekvár
  • a bevonáshoz csokoládé

Az aszalt barackot egy órára beáztattam kb 4 evőkanál rumba. Aprító hiányában a mixerrel pürésítettem, annyi rumot tettem bele, hogy ne égjen le a turmixgép motorja. Közben belekanalaztam a lekvárt is, hogy könnyebben menjen a dolog. Miután krémes lett az egész összegyúrtam a porcukorral és a darál mogyoróval. Lefedve pihentettema  hűtőben egy éjszakát. Másnap szív alakú jégkockatartóba gyömöszöltem a masszát, fél óra hűtés után pedig olvasztott csokoládéba mártottam a fogpiszkálóra tűzött 'gombócokat'.

Nem tudom hol láttam ezt a receptet először, azt hiszem a nőklapja fórumon. A szív alak ötlete Ízbolygótól van.

Ebből a mennyiségből nekem 39 darab lett.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyoróvajas-karamellás muffin Aki szereti a földimogyorót és a karamellt, ezt a muffint is szeretni fogja. A karamelldarabkák sütés közben megolvadnak, és átitatják a tésztát. Elég apróra kell vágni a tejkaramellát – ez mondjuk nem nehéz, mert ahogy be… Tovább
  • Csúsztatott palacsinta Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb… Tovább
  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Londoni szelet Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem… Tovább
  • Mogyorós rétes Sokkal kevésbé ismert rétes, mint a túrós vagy a meggyes, amik az alapnak számítanak, pedig még azoknál is gyorsabban elkészül, és nagyon finom. Mogyoró helyett dióval is lehet készíteni, akkor a töltelék végképp a zserbór… Tovább

0 megjegyzés: