2008. december 17., szerda

"Csak a gombokat ne, gumicukorból vannak"


Ennél a süteménynél csak a díszítés az én érdemem, de felteszem, mert elég jó lett a végeredmény. A tészta sütés közben eléggé megnőtt, puszedli szerű, már az első napon puha figurák kerültek ki a sütőből.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg méz
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 2 evőkanál margarin
  • 2,5 dkg szódabikarbóna
  • ízlés szerint fűszer (nálunk ez kb fél csomag mézeskalácsfűszer)

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverem, majd beleütöm a tojásokat. Beleteszem a szobahőmérsékletű margarint és összedolgozom az egészet. Belegyúrom a megmelegített mézet. Elég lágy tésztát kell gyúrni, mert a pihentetés alatt megkeményedik. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakát pihentetem. Másnap átgyúrom a tésztát,  3-4 mm vatsagra nyújtom és kiszaggatoma  figurákat. Előmelegített sütőben 160 fokon sütöm, amig egyenletesen aranybarna lesz. A tepsiből csak pár perc hülés után szabad kivenni, mert forrón nagyon puhák.

Miután kihűltek, porcukorból, citromléből, és vízből kevert cukormázzal és mindenféle dekorcukrokkal díszítettem őket.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább
  • Túrós palacsinta nektarinnal A Nők Lapja Konyhában jelent meg a recept, amit kissé módosítottam – az alapján nekem túl sűrű lett a tészta, nem tetszett a túrófánk-szerű állag, amerikai palacsintát akartam, kevés olajon/vajon. És onnantól, hogy végül elé… Tovább
  • Nektarinos-sonkás szendvics Pofátlanul egyszerű, és akkora ‘úá’, hogy hajjajj… És sajnos nem enyém az érdem, hogy eszembe jutott ez a párosítás, itt láttam.Pirított ciabattával lenne az igazi, nekem azonban csak félkész bagett volt itthon, amit a múltk… Tovább
  • Mézes-mustáros csirkesaláta Folytatva a múltkor megkezdett szendvics-sorozatot: mézes-mustáros (kesudiós) csirkesaláta. Pontos mennyiségeim nincsenek, nagyrészt inkább ötletadó (és nem igazán fontosak a pontos mennyiségek, flexibilis a recept, ez nem … Tovább
  • Mézes puszedli Bőven karácsony előtt sütöttem – hmmm kissé elmaradtam a posztolásával. Levi szerint sokkal jobb, mint a bolti, én meg hiszek neki (nem, nem kóstoltam meg). A maradék gőz fölött felvert tojásfehérjét megsütöttem habcsóknak, … Tovább

0 megjegyzés: