2009. július 17., péntek

Fusilli gombás – kéksajtos mártással

teszta1

Nagyon gyorsan elkészül – miközben megfő a tészta, elkészül a mártás is. Bármilyen kéksajt jó hozzá, aminek nincs vastag héja (mint, pl. a camembertnek), gorgonzola, márványsajt stb. mindenki válasszon olyan erőset, amit szeret.

Hozzávalók:

  • 20 dkg fusilli
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg csiperkegomba (vagy erdei gomba)
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg kéksajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • petrezselyem

Miközben megfőzöm a tésztát, elkészítem a mártást. A gombát felvágom, és átforgatom a felhevített olajban, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és még 2 percig pirítom. Felöntöm a tejszínnel, és pár percig nagy lángon főzöm, hogy besűrűsödjön. Hozzáadom a sajtot, és csak addig hagyom a tűzhelyen, amíg elolvad (nem szabad felforrjon), leveszem a tűzről, megsózom, megborsozom. Beleforgatom a leszűrt tésztát, és petrezselyemmel megszórva azonnal tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládékrémes bécsi puffancs Omlós vaníliás keksz ganache-sal, azaz tejszínből és csokoládéból álló krémmel összeragasztva… Elképesztően jó, nem tudom, hogy az közel 1:1-es vaj-liszt arány, vagy a kukoricaliszt miatt lett a keksz ennyire jó, mindenese… Tovább
  • Gombás spagetti Teljesen minimalista gombás spagetti, de nem hagyhattam ki, hogy ne tegyek bele egy kis szárított vargányát, ha egyszer „ott figyel” a szekrényben. Azt hittem, hogy a mindössze 25 grammos doboz semmire sem lesz elég, de má… Tovább
  • Fehércsokoládés-meggyes sütemény „Vasárnapra kell sütemény”, mivel ez fix és megváltoztathatatlan, ezért csak egy zöldséges-húsos levest szoktam elé főzni, hogy ne dudorodó pocakkal kezdődjön utána a hét. A magában is finom, tejcsokoládés kevert tészta és… Tovább
  • Tojásos lepény A húsvét hangulatához hozzá tartozik a tojásfestés, aztán jön a fejtörés, hogy mi legyen a sok-sok piros tojásból. Az egyik lehetőség a rakott krumpli, azonban egy étel nem mindig elég a készletek elhasználásához (bár lehe… Tovább
  • Zsályás-gorgonzolás tészta Villámgyors tészta jó sok tejzsírral, ha nagyon leegyszerűsítem a képletet. Szerintem a tehén dolga elsősorban a tej biztosítása, hogy az aztán vajjá, tejszínné, túróvá és sajtokká váljon, a húsmarha számomra csak másodlag… Tovább

0 megjegyzés: