2009. július 27., hétfő

Vörösbabos-gombás rizottó

vorosbabosrizotto2

Vegánok által is fogyasztható rizottó, mert se vajat, se sajtot (se húsokat) nem tartalmaz. Nem vagyok se vegetáriánus, se nagy húsfogyasztó ezért hetente több napon is vegetáriánus ételeket szoktam készíteni. Teljesen jogos a vegetáriánusok felháborodása, amikor vendéglőkben a rántottgomba-rántottsajt duóból választhatnak csak. Annál sokkal-sokkal változatosabb ételek kreálhatók a hús mellőzősével, megkockáztatom, hogy változatosabbak is, mint a húsos étrendben.

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 9 dl zöldségalaplé
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 2-3 szál szárzeller
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 40 dkg vörös vesebab konzerv
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanálnyi fenyőmag
  • fehérbor

A babot lecsöpögtetem, a hagymát apróra vágom, a gombát és a zellert felszeletelem, a paprikát kimagozom, és apró kockákra vágom. A zöldségalaplét elkezdem melegíteni. Az olaj felén üvegesre párolom a hagymát, hozzáadok egy gerezd zúzott fokhagymát, majd 2 perc múlva a rizst, és kevergetve üvegesre pirítom. Ráöntök egy kis bort, ha beszívta, elkezdem adagolni a levest, és folyamatos keverés, és levesadagolás mellett megfőzöm a rizst. Amikor már nagyjából megpuhult a rizs, egy serpenyőben felhevítem a maradék két evőkanál olajat, és a paprikát meg a zellert 5 percig pirítom. Hozzáadom a gombát és a maradék egy gerezd fokhagymát, és még öt percig párolom. A megfőtt riszt összekeverem a zöldségekkel, a babbal, az apróra vágott petrezselyemmel, a fenyőmaggal, és sóval, borssal ízesítem. Azonnal tálalom.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Waldorf saláta csirkével Nyilván leginkább Waldorf-saláta Lilla-módra – nem kevertem hozzá házi majonézt, sosem szoktam, és egy kis csirkehúst is kevertem bele, hogy egy kis zsemlével megfelelő legyen ebédre. A diót mindig csak a végén szoktam rászó… Tovább
  • Zelleres-kéksajtos mártogatósHamburgerbe, hús mellé, vagy csak mártogatni chipshez, zöldségekhez: Hozzávalók: 5-6 dkg kéksajt (pl. gorgonzola) 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál majonéz 1 kávéskanál fehérborecet 2-3 szál zeller nagyon vékonyan felkarikázva A … Tovább
  • VadasLefotózni nem sikerült, először túl izgatott voltam, másodszorra pedig annyi mártást locsoltam a tányérra, hogy lefolyt. Mondjuk inkább azt, hogy másodszorra is túl izgatott voltam. Leírásként annyit: ez olyan vadas, aminek a… Tovább
  • Gombakrémleves Hozzávalók: 50 dkg gomba olaj 1 hagyma 1-2 zellerszár víz/zöldségalaplé tejföl/tejszín 1 pohár fehérbor reszelt sajt petrezselyem só, bors (extra: szárított vargánya stb.) Kevés olajon pá… Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább

0 megjegyzés: