2009. július 12., vasárnap

Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI.

07_05 061

Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő színvonalon teljesíteni, akkor az nagyon-nagyon rossz érzés. Ezért aztán már a receptkeresés-tervezgetés fázisában bedőlt több VKF, egyik ötletemet sem találtam elég jónak, elég különlegesnek. Ahogy láttam a posztokat, a kosárkás ötletemmel, sem vagyok egyedül a mezőnyben, de le kell győzni önnön démonainkat. Nemdebár? (dedebár. hogy Micimackót idézzem) Két dolog miatt próbáltam ki ezt a receptet, az egyik, hogy megtetszett, a másik, hogy rendületlenül érnek a koktélparadicsomok az erkélyen, és kellett velük valamit kezdeni. A nyers paradicsomra sajnos allergiás vagyok, ezért olyan receptre volt szükségem, amiben átesnek némi hőkezelésen. Előételként fejenként eggyel (nagyétkűek esetén kettővel) érdemes számolni. Italt nem tudok ajánlani, mert 95%-ban buborékos ásványvizet iszom. Nekem az megy mindenhez. Ehhez is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dkg vaj
  • 26 dkg liszt
  • hideg víz
  • 2 púpos evőkanál mák

A sütéshez:

  • bab

A töltelékhez:

  • 24 db koktélparadicsom
  • kevés olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • só, bors
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg krémsajt
  • bazsalikomlevelek

A tésztához elmorzsolom a lisztet a vajjal, hozzáadom a mákot, egy csipet sót, és annyi hideg vizet, hogy rugalmas tésztává tudjam gyúrni. Fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe. A paradicsomot egy tepsibe teszem, kevés olajat öntök rá, összeforgatom, és előmelegített sütőben 220-250 fokon öt percig grillezem. A vajat megolvasztom egy serpenyőben, beleszórom a lisztet, és pár percig pirítom. Lassan, folytonos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, és addig főzöm, hogy besűrűsödjön. Sózom, borsozom, és belekeverem a kétféle sajtot. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy normál 12-es muffintepsit kivajazok, és a mélyedéseket kibélelem a tésztával. Sütőpapírral kibélelem, és babot szórok bele. 15 percig sütöm, majd kiveszem a babot és a papírt, mindegyikbe két paradicsomot teszek, és a tetejükre kanalazom a sajtmártást. Újabb 15 percig sütöm, tálalás előtt bazsalikomlevelekkel díszítem.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Spenótos palacsinta sajtkrémmel Állítólag nagyon jó lett, én csak a sajtkrémet kóstoltam, az nagyon ízlett. Én csak 15 dkg spenótot raktam a palacsintába, nyugodtan lehet ennél többet is, mert állítólag nem volt túl erős spenót íze. Tej pedig elég sok kel… Tovább
  • Sajtos nachos Már egy ideje szemeztem Tücsökbogár nachos receptjével, végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam én is, és hát huhhhh…. Nagyon jó lett, és kettőnknek kicsit sok is, úgyhogy a felét befagyasztottam, pedig pusztítottuk elég … Tovább
  • Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI. Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő sz… Tovább
  • Bébispenót-eper saláta Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-) És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és … Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez a tészta! Kész vagyok! Nagyon jól néz ki!

Lilla írta...

és semmi extra csak egy kis mák... hatalmas ötlet, kár hogy nem nekem jutott eszembe, ahnem a kedves szakácskönyvírónak...

Edge írta...

Szia!

Már kétszer megsütöttem, és imádták! :-)