2009. július 16., csütörtök

Dán leveles sütemény

danleveles1
Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem el előző nap, de másnap rájöttem, hogy a tölteléket is nyugodtam megfőzhettem volna, megtakarítottam volna újabb perceket.
danleveles2
Hozzávalók:
A narancskrémhez:
  • 0,7 dl narancslé
  • 1,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 tojássárgája

A  meggykrémhez:
  • 30 dkg kimagozott meggy (a levével együtt, ami kifolyik belőle)
  • 3 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál keményítő

A tetejére:
  • mandulalapok
  • porcukor
Először elkészítem a kétféle tölteléket, a narancs lényegesen kisebb mennyiség, mint a meggy, mert ennyi meggyem volt, és mind el akartam használni, a narancs afféle próba és kiegészítés volt. Szerintem lehet úgy kétszerezni a mennyiségeket, hogy a tojássárgája marad egy, mert nem lehet annyi pavlovát és habcsókot sütni/enni, mint amennyi tojásfehérje össze tud gyűlni a fagyasztóban. A narancskrémnél a hozzávalókat simára keverem (turmix, ha máshogy nem megy), és pár perc alatt sűrűre főzöm, és félreteszem hűlni. A meggy felét (és a levet, amit engedett), a keményítőt, a cukrot, és a tojássárgáját egy kisebb fazékba teszem, és összeturmixolom, ezt is sűrűre főzöm, és a végén belekeverem a maradék meggyet. A sütőt 200 fokra előmelegítem, és a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom. Kb. 8x10 cm-es téglalapokra vágom, a téglalapokat átteszem egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, a közepükre egy kis tölteléket teszek, a rövidebbik oldalon összenyomom a tészta sarkait, megkenem a felvert tojással, és a közepébe mandulát szórok. 200 fokon 20 perc alatt megsütöm. Miután kihűlt, megszórom porcukorral.
Nem számoltam, de nekem legalább 24 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Püspökkenyér Őzgerinc formám nincsen, ezért mini kuglóf formában sütöttem, jó sok adagban, ez mondjuk az ízén nem sokat változtat, viszont helyes kis elajándékozható süteményeket kapunk végeredményként. A sütésnél nem ez volt a fő szem… Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Cantuccini Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé … Tovább
  • Narancskrémes piskótatekercs Alapvetően karácsonyi sütemény, alternatívája a klasszikus, csokoládés fatörzsnek. Szerintem azonban annyi süteményt nem lehet pár nap alatt végigenni, ahány a karácsonyi szakácskönyvekben és újságokban van, néhányat el ke… Tovább
  • Diós rudak Komolyan már én érzem rosszul magam, amikor eszembe jut/leírom, hogy “megint egy Stahl Judit recept ami nem a legjobban működik úgy, ahogy a könyvben le van írva”. És ez tényleg nem az én nyomorékságom rosszindulatom. Úgy g… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Á, hát itt van. Ok, megérte, értem már. :DD

Lilla írta...

:-)
őrült vagyok.
és nagyon jól bírom a meleget.