2009. július 20., hétfő

Meggyes crumble

crumble2

Az angolszászok egyik kedvelt desszertje a crumble. Egy nagyobb piteformába (vagy több kisebbe, ha úgy szeretnék tálalni) gyümölcsöt szórnak, egy egyszerű omlós tésztát morzsolnak rá, és megsütik. A puha sült gyümölcsöt nagyszerűen kiegészíti a ropogós tésztamorzsa. Ezt a tésztát lehet darált mogyoróval vagy mandulával turbózni. Én egy nagyon egyszerű, zabpelyhes változatot tanultam az egyik, Amerikát is megjárt barátnőmtől (aka dr. Julcsi). Némi msn-es útmutatással öcsinek is sikerült megcsinálnia.

Hozzávalók:

  • meggy (ezt nem mértem, egy nagy piteformába 1-2 rétegnyi legyen)
  • 2 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint fahéj

a tésztához:

  • 1 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze liszt
  • 1/3 csésze barnacukor
  • 6 evőkanál vaj vagy margarin

A kimagozott meggyet egy szűrőben kicsit állni hagyom, hogy némi lé lecsöpögjön róla, majd összekeverem a keményítővel, a cukorral, és a fahéjjal. A tészta hozzávalóit összemorzsolom (morzsa legyen, ne egy sima omlós tészta), és a sütőt előmelegítem 180 fokra. A meggyet elegyengetem egy piteforma alján (nem kell kivajazni a sütőtálat), és rákanalazom a morzsát. Addig sütöm, hogy a teteje egy kis színt kapjon. Langyosan, tálkákba szedve tálalom.

A tálkák méretétől függ, hogy hány adag lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kakukkfüves-sajtos muffin Az ilyen sütemények miatt irigylem az angolok ötórai teáját, lenyűgöznek a könyvek leírásai a forró teáról, a tejszínes süteményekről, az uborkás- és lazacos szendvicsekről és a sütőből frissen kivett muffinokról. Ha valah… Tovább
  • Zabpelyhes csokoládétorta Csibénél láttam a receptet, és rögtön elhatároztam, hogy nekem ezt ki kell próbálnom. Azon kívül, hogy fél adagból sütöttem,a  tortaforma mérete és az alacsony létszám miatt, csak annyit változtattam, hogy több kakaóp… Tovább
  • Meggyes-zabpelyhes szelet  Omlós tészta, lekvár és ropogós zabpelyhes morzsa, tökéletes reggelire egy tejeskávéval, vagy uzsonnára teával. Egy kicsit több edény kell hozzá, mint amit ideálisnak tartok, de egyszerű elkészíteni, nyugodtan be leh… Tovább
  • Nektarinos-joghurtos pohárkrém A barackok közül a nektarin az egyetlen, amit szeretek, ebben persze nagy szerepe van a többinél vékonyabb, szőrtelen héjnak. mindig vannak kattanásaim, most azt hiszem a tejföl-joghurt-túró-mascarpone vonal. Még joghurt f… Tovább
  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább

0 megjegyzés: