2009. július 26., vasárnap

Zöldborsós quiche

borsosquiche1

Friss zöldborsó, sajt szalonna… A szalonnát kicsit ellensúlyozandó részben teljeskiőrlésű lisztből készítettem az omlós tésztát. Érdekes plusz ízt adott hozzá, aki szeretné kipróbálni, de nem biztos benne, hogy tetszene-e neki, próbálja ki úgy, hogy csak a liszt harmadát cseréli ki teljeskiőrlésű búza- vagy rozslisztre.

borsosquiche2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 24 dkg liszt (nekem a fele teljeskiőrlésű volt, de lehet az egész finomliszt)
  • 12 dkg vaj/margarin
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg tisztított zöldborsó (pucolás előtt kb. kétszer ennyi volt a tömege)
  • 15 dkg kolozsvári- vagy császárszalonna
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • petrezselyem
  • só, bors

A tészta hozzávalóit kevés hideg vízzel gyorsan összegyúrom, és fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg a többi dologgal elkészülök. A szalonnát felvágom, és kisütöm, miután megpirult mellédobom a zöldborsót és pár percig együtt pirítom. 1-2 perc után kikapcsoltam a tűzhelyet, és lehúztam a serpenyőt, elég volt a borsónak az a meleg, ami a serpenyő aljában raktározódik. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejfölt, a reszelt sajtot, a petrezselymet, és kicsit megsózom, borsozom. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztával kibélelek egy pite- / tortaformát / tepsit, és 10 percig elősütöm. Utána beleöntöm a borsót és a szalonnát, elegyengetem, és a tetejére kanalazom a tojásos tölteléket. Kb. 30 percig sütöm (vagy amíg színt kap a teteje – nem kell sötétre süljön).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zabpelyhes fasírtLeginkább csak ötletadó, hogy főtt burgonya, és beáztatott, kinyomkodott kenyér (ehh, nekem ez annyira gusztustalanul hangzik) nélkül is lehet fasírtot sütni. Hozzávalók: 25 dkg darált hús 1 tojás 1 marék reszelt sajt só… Tovább
  • Cukkinis-parmezános gnocchi Hozzávalók: 50 dkg gnocchi 3 kis cukkini 1 csokor újhagyma 1 evőkanál olívaolaj 4 evőkanál tejszín 1 evőkanál citromlé 10 dkg parmezán A gnocchit megfőzöm a zacskón található útmutatás szerint, leszűröm, és félreteszek egy … Tovább
  • Rakott sütőtök Az aktuális Ínyenc-ből van a recept, csak a paradicsom mennyiségén változtattam, szerintem túl sokat írt eredetileg és hokkaido tök helyett sonkatököt tettem bele. Nagyon finom, szerintem maradék bolognai raguból is lehet k… Tovább
  • Babos burrito Ez és az ehhez hasonlók az aktuális kedvenceim úgy tűnik, hogy a nyári hamburger-korszak után átcsúsztam ebbe a babos-avokádós-tejfölös-tortillás mániába. Sok zöldség meg vitamin és szép színes (és gyorsan elkészül, konzerv … Tovább
  • Ír kék sütemény Bár alapvetően nem vagyok édesség-párti/függő/mániás, mégsem rajongok nagyon a sós süteményekért. Azt hiszem azzal van összefüggésben, hogy nem iszom alkoholt – a legtöbb sós sütemény unalmas, túl sós és roppant szomjas lesz… Tovább

0 megjegyzés: