Folytattunk a lányokkal némi eszmecserét rugelach ügyben, és mivel többeknek szétfolyt, egy extra lépést iktattam be, hogy ne járjak így (sikerült szépen formázott rugelach-ot sütni, szóval hurrá). És persze átnéztem több receptet. Volt olyan (például ez, amit használtam), ahol a vaj és krémsajt szobahőmérsékletű, összekavarjuk a hozzávalókat, majd behűtjük. Volt olyan, ahol a vaj és a krémsajt hideg, és mindkettő kockákra van vágva (! ez azért feltételezi, hogy a krémsajt legalább hidegen kockázható, nem egy lágy kenőcs).
A rugelach közép-európai zsidó sütemény, kis, keksz-szerű kifli, valami édessel (dió, cukor, lekvár, csokoládé és ezek kombinációja) megtöltve.
És a vajas tésztánál csak egy valami jobb.
A vajas-krémsajtos.
Hozzávalók:
- 11 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 11 dkg krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 1 evőkanál cukor
- 1 csésze liszt (kb. 2,25 dl)
- csipet só
- 1 tojás (elég a dupla adaghoz is)
- 5 dkg tejcsokoládé
- kevés nagyszemű kristálycukor a szóráshoz
A vajat habosra keverem, majd belekeverem a krémsajtot. A cukrot, a sót és a lisztet összekeverem, és beledolgozom a vajas keverékbe. Fóliába csomagolom és minimum 2 órára beteszem a hűtőbe (hűtőben 2 napig, fagyasztóban 3 hónapig áll el a tészta).
A tésztából lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok, és a csokoládét lereszelem. A tojást felverem egy kanál vízzel, és megkenem vele a tésztát – a szélén és a közepén maradjon ki 1-1 cm. Megszórom a csokoládéval, és éles késsel vagy derelyevágóval 16 cikkre vágom. Kívülről befelé feltekerem a körcikkeket, és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Megkenem a maradék tojással, megszórom cukorral és legalább fél órára hideg helyre teszem.
Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
16 darab lesz belőle. Martha Stewart egyik receptjét variáltam kicsit.
3 megjegyzés:
Ez az "extra lépés" a hűtés? Móni
a formázás és a sütés közti, az az általam olvasott receptekben nem szerepelt.
Aha! Köszi, ügyesen megoldottad :) Móni
Megjegyzés küldése