2013. március 25., hétfő

Rugelach

IMG_8620

Folytattunk a lányokkal némi eszmecserét rugelach ügyben, és mivel többeknek szétfolyt, egy extra lépést iktattam be, hogy ne járjak így (sikerült szépen formázott rugelach-ot sütni, szóval hurrá). És persze átnéztem több receptet. Volt olyan (például ez, amit használtam), ahol a vaj és krémsajt szobahőmérsékletű, összekavarjuk a hozzávalókat, majd behűtjük. Volt olyan, ahol a vaj és a krémsajt hideg, és mindkettő kockákra van vágva (! ez azért feltételezi, hogy a krémsajt legalább hidegen kockázható, nem egy lágy kenőcs).
A rugelach közép-európai zsidó sütemény, kis, keksz-szerű kifli, valami édessel (dió, cukor, lekvár, csokoládé és ezek kombinációja) megtöltve.

És a vajas tésztánál csak egy valami jobb.
A vajas-krémsajtos.

Hozzávalók:

  • 11 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 11 dkg krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csésze liszt (kb. 2,25 dl)
  • csipet só
  • 1 tojás (elég a dupla adaghoz is)
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • kevés nagyszemű kristálycukor a szóráshoz

A vajat habosra keverem, majd belekeverem a krémsajtot. A cukrot, a sót és a lisztet összekeverem, és beledolgozom a vajas keverékbe. Fóliába csomagolom és minimum 2 órára beteszem a hűtőbe (hűtőben 2 napig, fagyasztóban 3 hónapig áll el a tészta).

A tésztából lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok, és a csokoládét lereszelem. A tojást felverem egy kanál vízzel, és megkenem vele a tésztát – a szélén és a közepén maradjon ki 1-1 cm. Megszórom a csokoládéval, és éles késsel vagy derelyevágóval 16 cikkre vágom. Kívülről befelé feltekerem a körcikkeket, és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Megkenem a maradék tojással, megszórom cukorral és legalább fél órára hideg helyre teszem.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.

16 darab lesz belőle. Martha Stewart egyik receptjét variáltam kicsit.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejberizses-túrós torta Az egyik Stahl könyvet lapozgatva jött szembe egy hasonló torta, de elolvasva a hozzávalókat arra jutottam, hogy nekem ez így túl {zsíros; túrós; zselatinos}. Úgyhogy hülye felesleges hozzávalók* kiirtása, és racionalizálás… Tovább
  • Epres túrótorta Levinek ez volt a születésnapi tortája hétfőn (nem mondhatni, hogy túl hamar felraktam a blogra). Természetesen epres, sütni sem kell, hozzáadott cukrot is alig tartalmaz (1 csomag vanillincukor – mennyi az? 10 g talán) – s… Tovább
  • Édes-sós földimogyorós keksz Nigella süteményes könyvéből van ez a recept is, lassan de biztosan haladok a megjelölt receptek kipróbálásával. Ennek most abszolút szezonja van, mert a szerző ajánlása szerint (és szerintem is, mert kipróbáltam) nagyon jó… Tovább
  • Pilóta cupcake aka minitorta/muffin… … azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arr… Tovább
  • Epres spiráltorta Egy hét késéssel csak felteszem, hogy mit sütött Levi a születésnapomra :-). És ez az első tortája! Ami egyébként a Stahl gyors édességek egyik receptjén alapul, de több ponton változtattunk rajta (azért a változtatások ért… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez az "extra lépés" a hűtés? Móni

Lilla írta...

a formázás és a sütés közti, az az általam olvasott receptekben nem szerepelt.

Névtelen írta...

Aha! Köszi, ügyesen megoldottad :) Móni